Κείμενο – Φωτογραφίες : Βάσω Τζιτζικάκη

Λίγο πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και ενώ η θερμοκρασία έχει ήδη αρχίσει να ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς, ας επισκεφθούμε νοητά ένα από τα ομορφότερα και πιο γνωστά νησιά της χώρας μας, τη Σαντορίνη η οποία φημίζεται μεταξύ άλλων και για την παραγωγή κρασιού το οποίο έχει ιδιαίτερη γεύση χάρη στο ηφαιστειογενές έδαφος το νησιού.
Όταν βρίσκεσαι λοιπόν τη Σαντορίνη, δεν πρέπει σίγουρα να χάσεις την ευκαιρία να επισκεφθείς ένα από τα πολλά οινοποιεία της και να δοκιμάσεις τα πασίγνωστα ανά τον κόσμο κρασιά τους. Όμως, εάν αγαπάς το κρασί λίγο παραπάνω από μία απλή δοκιμή και θέλεις να μάθεις περισσότερα για την ιστορία του, το Μουσείο Κρασιού είναι κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσεις.
Το μουσείο Κρασιού Κουτσογιαννόπουλου, βρίσκεται στο χωριό Βόθωνας Σαντορίνης, είναι υπόσκαφο σε βάθος 8 μέτρων και έκανε περίπου 21 χρόνια για να δημιουργηθεί. Η οικογένεια Κουτσογιαννόπουλου, είναι μία από τις παλαιότερες της Σαντορίνης και ξεκίνησε να ασχολείται με την οινοπαραγωγή περίπου από το 1660. Το μεράκι και η αγάπη της για το κρασί την οδήγησε στη δημιουργία αυτού του μουσείου προκειμένου να δείξει στον επισκέπτη όλα τα εργαλεία, τα σκεύη και τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες για την δημιουργία του κρασιού δείχνοντας όλα τα στάδια της παραγωγής του από το κλάδεμα έως και το ζύγισμα των σταφυλιών και την εμφιάλωση με χρονολογική σειρά. Ο επισκέπτης σε μία διαδρομή 300 μέτρων έχει τη δυνατότητα να μεταφερθεί σε διαφορετικές περιόδους και να δει την εξελικτική πορεία της επιστήμης του οίνου.
Στο τέλος της ξενάγησης, οι οποία διενεργείται μέσω ακουστικών σε 14 γλώσσες, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει κάποια από τα καλύτερα και πιο διάσημα κρασιά που παράγει το οινοποιείο Κουτσογιανόππουλου αλλά και να αγοράσει εάν το επιθυμεί κάποιο κρασί. Το μουσείο κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες στους οποίους δίνει την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την ζωή του Σαντορινιού αμπελουργού μέσα από εκθέματα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments