Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

Τα αρνητικά φώτα της δημοσιότητας, περιλαμβάνουν αυτή τη φορά την Ιταλία και ειδικότερα το βόρειο τμήμα της. Το Μιλάνο και η ευρύτερη περιοχή, ακούγονται να μοιάζουν σαν το «κέντρο αρχής του κακού» αφού τα πολλά κρούσματα του Κορωναϊου ξεκίνησαν από εκεί. Εκδρομές προς Ιταλία αναβάλλονται, ενώ όσοι ήταν εκεί και επέστρεψαν θεωρούνται ύποπτοι φορείς της ασθένειας.
Η Ιταλία είναι μια καταπληκτική χώρα που ειδικά εμείς οι Έλληνες λατρεύουμε να την επισκεπτόμαστε, για πολλούς λόγους. Ο ευρωπαϊκός αέρας του Ιταλικού βορρά με επίκεντρο το κοσμοπολίτικο Μιλάνο, ανεβάζει ακόμη περισσότερο το τουριστικό ενδιαφέρον. Κι αν για κάποιο διάστημα θα σταματήσουμε να πηγαίνουμε προς τα εκεί, ένα είναι σίγουρο: Πάλι με μήνες με καιρούς πάλι εκεί θα πάμε!
Κι αν η καρδιά του Μιλάνο χτυπά στην Piazza del Duomo ή «Πλατεία του καθεδρικού ναού»), αλλά και τη διπλανή εντυπωσιακή εμπορική στοά Galleria Vittorio Emanuele II, υπάρχει μια ακόμη περιοχή που πρέπει οπωσδήποτε να αφιερώσετε χρόνο. Η περιοχή με τα κανάλια ή αλλιώς Navigli, που δεν είναι ιδιαίτερα μακριά από το ιστορικό κέντρο της πόλης.
Το Navigli ήταν ένα σύστημα πέντε διασυνδεδεμένων καναλιών: Naviglio Grande , Naviglio Pavese , Naviglio Martesana , Naviglio di Paderno , Naviglio di Bereguardo. Η αρχική κατασκευή και χρήση τους αναφέρεται από το 12ο αιώνα περισσότερο για την υπεράσπιση της πόλης, αλλά και άρδευση, ενώ στα τέλη του 15ου αιώνα ο Leonardo da Vinci εργάστηκε σε ένα από τα κανάλια του Navigli. Τα νεότερα χρόνια και συγκεκριμένα από τη δεκαετία του 30 και μέχρι το 1960 περίπου, η χρήση τους είχε καθαρά εμπορικούς σκοπούς ώσπου ήρθε και η παρακμή. Το 1979 δεν υπήρχε καν νερό.
Σήμερα, ανάμεσα σε αυτά τα κανάλια χτυπά κυριολεκτικά η νυχτερινή ζωή της πόλης με δεκάδες καταστήματα για φαγητό, καφέ, μπαρ, χώροι τέχνης κ.α, ενώ είναι ιδανικό μέρος για περιπάτους, ποδηλασία ή βαρκάδα. Το προτιμούν ιδιαίτερα οι ντόπιοι, αλλά σχεδόν όλοι οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το προτείνουν στους επισκέπτες, σαν κάτι διαφορετικό στο Μιλάνο. Επιπλέον τριγύρω λειτουργούν αγορές, τόσο με τρόφιμα, όσο και άλλα είδη όπως αντίκες, βιβλία, σουβενίρ κτλ. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορείτε να απολαύσετε και μια μικρή βαρκάδα για να εξερευνήσετε τα κανάλια του Navigli.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments