Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Υπάρχουν κάποια μέρη στην Ελλάδα που δείχνουν να μην τα έχει αγγίξει ο χρόνος και ευτυχώς ελάχιστα ο τουρισμός. Ένα από αυτά είναι το λιμάνι του Γέρακα, επίνειο του ομώνυμου χωριού στην ανατολική πλευρά της Λακωνίας στην Πελοπόννησο. Πρόκειται για ένα κλειστό φυσικό λιμάνι που κάποιοι αποκαλούν Φιορδ χωρίς ωστόσο να έχει τέτοια χαρακτηριστικά.
Στη βόρεια πλευρά του λιμανιού, βρίσκεται ο οικισμός στον οποίο ζουν περίπου 25 οικογένειες. Ωστόσο το καλοκαίρι φέρνει στην περιοχή περισσότερο κόσμο, ανάμεσα στους οποίους και αυτοί που κάποτε κατοικούσαν στον Γέρακα, αλλά αρχικά η μετανάστευση και αργότερα τα καράβια τους σκόρπισαν στους πέντε ανέμους. Επίσης είναι αγαπημένο μέρος των σκαφάτων που στο φυσικό λιμάνι βρίσκουν καταφύγιο όταν οι αέρηδες στο Αιγαίο αγριεύουν.
Το τοπίο είναι απαράμιλλης ομορφιάς και χαρίζει γενναιόδωρα απίστευτες εικόνες. Οι λιγοστοί κάτοικοι, αρκετοί από τους οποίους επέστρεψαν μετά από χρόνια στην ξενιτιά, εύκολα σου ανοίγουν την καρδιά τους. Τους έχει σημαδέψει η μετανάστευση. «Ήταν λάθος μας που φύγαμε τότε από το χωριό μας, άλλοι στην Αυστραλία, άλλοι στην Αμερική, άλλοι στη Γερμανία και άλλοι στα καράβια. Έπρεπε να μείνουμε και θα έρχονταν καλύτερες μέρες. Σκόρπισαν οικογένειες, διαλυθήκαν παρέες και φιλίες, δεν έπρεπε».
Ο οικισμός διαθέτει μερικές ταβερνούλες για ολόφρεσκο ψάρι, καφενείο και παντοπωλείο, αλλά πριν καθίσετε κάπου για να δοκιμάσετε αυθεντικές γεύσεις, κάντε μια παραθαλάσσια βόλτα πέρα ως πέρα στο χωριό. Από την μια άκρη στην άλλη. Θα νιώσετε μια απίστευτη γαλήνη όσο γαλήνια είναι και τα νερά του φυσικού λιμανιού. Σαν ο χρόνος εκεί να κυλά με αργούς γοητευτικούς ρυθμούς.
Πάνω από το χωριό υπάρχει και αρχαιολογικός χώρος. Πρόκειται για τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης Ζάρακας που πριν κάποια χρόνια έδωσε το όνομα της τον τοπικό Δήμο, πριν αυτός απορροφηθεί από τον Δήμο Μονεμβασιάς.

Info…

Ο Γέρακας είναι το χωριό των γονιών του αείμνηστου Τέλι Σαβάλας, του διάσημου ηθοποιού του Χόλυγουντ που γνωρίσαμε ως αστυνομικό Κότζακ. Είχε επισκεφτεί αρκετές φορές το χωριό των γονιών του.
Το Λιμάνι του Γέρακα απέχει μόλις 22 χιλιόμετρα από την διάσημη Μονεμβασιά, 105 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Λακωνίας την Σπάρτη και 332 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
Στο λιμάνι του Γέρακα πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Tourism Media & Events

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments