Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
 
Γράφαμε πριν μερικές μέρες για τις πηγές του μυθικού ποταμού Αχέροντα, που στην αρχαιότητα ήταν σύμβολο της θλίψης καθώς οδηγούσε στον κάτω κόσμο, ενώ τώρα είναι πηγή ζωής, επαφής με την φύση και μεγάλη τουριστική ατραξιόν.
Ωστόσο η εμπειρία στον Αχέροντα δεν είναι ολοκληρωμένη αν δεν επισκεφτείτε και τις εκβολές του ποταμού. Βρίσκονται στο όμορφο ψαροχώρι Αμμουδιά, με την εντυπωσιακή μεγάλη αμμώδη παράλια μέσα στον απάνεμο κόλπο, τις ψαροταβέρνες και το εντυπωσιακό τοπίο.
Εκεί λοιπόν εκβάλει ο Αχέροντας και αυτό έχει μετατραπεί σε τουριστική ατραξιόν προσελκύοντας πολλούς τουρίστες.
Τέσσερα ξεχωριστά σκάφη είναι τα μόνα που έχουν δικαίωμα να πλεύσουν στον Αχέροντα πραγματοποιώντας τουριστικές πλεύσεις, από το σημείο όπου χύνεται στο Ιόνιο Πέλαγος μέχρι δυο χιλιόμετρα κόντρα στο ποτάμι.
Το οικοσύστημα των εκβολών, προστατευμένο από το δίκτυο Natura 2000, σφύζει από ζωή. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο σπάνια πουλιά, ενυδρίδες, νεροχελώνες και μια πλούσια χλωρίδα που μεταμορφώνει το τοπίο σε έναν ζωντανό πίνακα ζωγραφικής.
Καθώς περνάτε κάτω από τις φυλλωσιές των δέντρων,οι “βαρκάρηδες” διηγούνται με μια δόση χιούμορ τους μύθους του Αχέροντα, ενώ οι επιβάτες βλέπουν πανέμορφες εικόνες, σπάνια πουλιά, μέχρι και τις φωλιές τους.
Μετά το τέλος της σύντομης “κρουαζιέρας” στον Αχέροντα υπάρχουν δυο επιλογές. Να πάτε για μπάνιο στην μεγάλη αμμώδη παράλια με τα ρηχά γαλαζοπράσινα δροσερά νερά ή για ψαράκι σε κάποια ταβέρνα, καθώς η Αμμουδιά είναι ψαροχώρι με πολλές ψαρόβαρκες να εφοδιάζουν τις ταβέρνες με ότι φρέσκο περιλαμβάνει η ψαριά τους.
 
Info…
Οι εκβολές (Αμμουδιά) απέχουν από τις πηγές του Αχέροντα (Γλυκή) περίπου 20-22 χιλιόμετρα. Από την Πάργα η απόσταση είναι μόλις 17 χιλιόμετρα.
Οι εκβολές του Αχέροντα πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε ο Δήμος Πάργας στα πλαίσια των προσπαθειών που κάνει για την τουριστική προβολή της περιοχής.
 
guest

0 Comments
νεότερα
παλιότερα δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments