Κείμενο – Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Ο Μεσενικόλας, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων και παρόλο που το μέγεθος του είναι μικρό οι φίλοι του κρασιού το γνωρίζουν πολύ καλά καθώς φημίζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τις μοναδικές ποικιλίες και γεύσεις οίνου που παράγει. Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως «το μπαλκόνι της Θεσσαλίας» καθώς από εκεί μπορεί κανείς να δει τον Όλυμπο και το Πήλιο και η θέα του είναι πραγματικά υπέροχη αλλά αυτό που αδιαμφησβήτητα κάνει το χωριό να ξεχωρίζει είναι η παραγωγή οίνου.
Όσον αφορά το όνομα του υπάρχουν πολλές εκδοχές όμως, η επικρατέστερη είναι αυτή που αναφέρει τον «Μεσιέ Νικολά» τον Γάλλο ευγενή, ο οποίος το 1455 επί Φραγκοκρατίας, λέγεται ότι έφερε την συγκεκριμένη ποικιλία στο χωριό για την οποία διακρίνεται μέχρι σήμερα.
Οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται με την αμπελουργία από πολύ παλιά. Η παραγωγή της ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» είναι αυτή που ξεχωρίζει καθώς κατοχυρώθηκε ως Π.Ο.Π. Η παλαιότητα της διαφαίνεται από το γεγονός ότι υπάρχει πριν από την εποχή της φυλλοξέρας και δεν καλλιεργείται σε καμία άλλη περιοχή του κόσμου, καθώς λόγω γεωμορφολογικών παραγόντων επιβίωσε και ακμάζει μόνο στον Μεσενικόλα.
Στο χωριό υπάρχει Μουσείο Οίνου και Αμπέλου το οποίο αν και μικρό είναι άκρως ενδιαφέρον καθώς παρουσιάζει όλα τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων για την παραγωγή του κρασιού αλλά και του τσίπουρου που επίσης παράγεται στην περιοχή.
Ο Μεσενικόλας είναι γνωστός στους φίλους του κρασιού διεθνώς, καθώς τα κρασιά εξάγονται σε όλες τις ηπείρους! Από τουριστικής άποψης βέβαια, το χωριό συγκεντρώνει επισκέπτες κυρίως το καλοκαίρι, όταν πραγματοποιείται και η Γιορτή του Κρασιού, γύρω στον 15αύγουστο. Η γιορτή κρασιού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1960.
Όλες τις εποχές του χρόνου, οι επισκέπτες της Λίμνης Πλαστήρα και των γύρω περιοχών δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να περάσουν μία βόλτα στον Μεσενικόλα ώστε να αγοράσουν ντόπιο κρασί!

 

 


 

 
 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments