Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Είναι ίσως το πιο διάσημο από τα 46 Ζαγοροχώρια. Tο Μεγάλο Πάπιγκο βρίσκεται στο νομό Ιωαννίνων, στις πλαγιές της Τύμφης, σε υψόμετρο 960 μέτρων.
Σίγουρα είναι η τουριστική πρωτεύουσα του Ζαγορίου, καθώς στο Μεγάλο Πάπιγκο των 280 μόνιμων κατοίκων, δραστηριοποιούνται 55 επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό (ξενώνες, ταβέρνες, καφέ, υπαίθριες δραστηριότητες κλπ). Συνολικά στα πάσης φύσεως καταλύματα του Μεγάλου Πάπιγκου υπάρχουν πάνω από 700 κρεβάτια.
Πρόκειται για έναν ανακηρυγμένο παραδοσιακό οικισμό με πετρόχτιστα σπίτια, από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής.
Όπως και η ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου, γνώριζε μεγάλη ανάπτυξη στην Οθωμανική περίοδο και πιο συγκεκριμένα από τον 15ο μέχρι τον 17ο αιώνα, λόγω των προνομίων που είχαν παραχωρηθεί.
Σήμερα ζει κυρίως από τον τουρισμό. Προσελκύει τουρίστες 12 μήνες το χρόνο, όχι πάντα σε βιώσιμα επίπεδα. Για τους τουρίστες αποτελεί τη βάση για να περιηγηθούν στην ευρύτερη περιοχή. Να κάνουν βουτιές στις κοντινές κολυμπήθρες (φυσικές πισίνες στο ρέμα του Ρογκόβου), να ακολουθήσουν το μονοπάτι που οδηγεί στην περιβόητη Δρακόλιμνη, να περπατήσουν στο κοντινό φαράγγι του Βίκου και να κάνουν ράφτινγ και άλλες δραστηριότητες στο Βοϊδομάτη. Ή απλά να καθηλωθούν στη θέα των Πύργων της Αστράκας, των απόκρημνων κορυφών της Τύμφης, που ρίχνουν την σκιά τους στο Πάπιγκο θυμίζοντας κινηματογραφικό σκηνικό.
Αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη δεν είναι μόνο τα έργα των ανθρώπων που κατασκευάστηκαν με απόλυτο σεβασμό και αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Ούτε η πολύχρωμη οργιώδης φύση και ο αναζωογονητικός αέρας που γεμίζει σώμα και ψυχή με ενέργεια. Είναι και η απίστευτη αισθητική κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων. Λες και οι κάτοικοι του χωριού εκπαιδεύτηκαν στις καλύτερες σχολές του ντιζάιν και της φιλοξενίας.
Οι ταβέρνες του χωριού είναι εξαιρετικές. Προσφέρουν παραδοσιακά πιάτα στην σύγχρονη τους εκδοχή, με εξαιρετική ποιότητα και σέρβις και το κυριότερο αυθεντική φιλοξενία.
Όσοι επισκεφτούν την περιοχή για πρώτη φορά, σίγουρα θα ξαναπάνε επιλέγοντας διαφορετική εποχή. Και αυτό γιατί το Πάπιγκο περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση φυλλοβόλων δέντρων με αποτέλεσμα η περιοχή να αλλάζει χρώματα κάθε εποχή του έτους.

Info…
Στο Μεγάλο Πάπιγκο πήγαμε στα πλαίσια fam trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο των Ιωαννίνων Bikewise Travel και ο ξενώνας Villa Zagori.
To Bikewise Travel προσφέρει all inclusive τετραήμερα πακέτα στα Ζαγοροχώρια, με διαμονή σε εξαιρετικούς ξενώνες, πλήρη διατροφή στις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής και δραστηριότητες όπως περιηγήσεις με ηλεκτρικά υποβοηθούμενα ποδήλατα.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments