Κείμενο – φωτογραφίες: Γιώργος Κτενίδης – συνοδός εκδρομών

Είναι ένα ακόμη γλυκό βράδυ, που η νύχτα αγκαλιάζει τρυφερά την καρδιά της Κρακοβίας. Ορόσημο της φυσικά, η εκκλησία της Παναγίας στην διάσημη πλατεία Ρίνεκ, στο κέντρο της παλιάς πόλης. Ο ναός είναι ένα από τα πιο διάσημα δείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής στην Πολωνία.
Οι γοτθικές υαλογραφίες, από το δέκατο τέταρτο αιώνα, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο πολύτιμες σε ολόκληρη τη χώρα. Χάρις αμφιβολία, ο Κυρίως Βωμός της Παναγίας, αποτελεί το πιο όμορφο έργο χαρακτικής σε ξύλο, στην Ευρώπη.
Το πολύχρωμο δίπτυχο, δημιουργήθηκε από το διάσημο χαράκτη από τη Νυρεμβέργη, τον Βίτα Στόσα, κατά τα έτη 1477-1489, κατά παραγγελία της τοπικής διοίκησης της Κρακοβίας. Η σκηνή στο μέσο του πολύπτυχου, αναπαριστά τη Γέννηση της Θεοτόκου. Τα ανάγλυφα στα τέσσερα φτερά, αναπαριστούν σκηνές από τη ζωή του Ιησού και της Παναγίας. Στα σκαλιά του βωμού, σχεδιάστηκε το Γενεαλογικό δέντρο του Ιησού και σε άλλο μέρος του βωμού σχεδιάστηκε η Ανάληψη της Θεοτόκου.
Η απαράμιλλη χαρακτική εκφραστικότητα, ο βιρτουόζικος σχεδιασμός καθώς και η ανάμιξη του ρεαλισμού με το μυστικισμό, κάνουν το βωμό να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία χαρακτικά δημιουργήματα όλων των εποχών.
Ιερέας ήταν εδώ κάποτε , ο Βοϊτίλα, ο μετέπειτα μετονομασθείς Ιωάννης Παύλος ο Β’, όταν ανέβηκε στον παπικό θρόνο το 1978, ως ο πρώτος πάπας σλαβικής καταγωγής στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Και από τα παράθυρα του καμπαναριού, κάθε ώρα, στην αρχή της, ένας τρομπετίστας, παιανίζει ένα σκοπό, με τις νότες να διαχέονται ολόγυρα και αυτός στο τέλος, να χαιρετά τον κόσμο που τον βλέπει… Παιανίζει στη μνήμη ενός απλού βοσκού, που το 1231 προσπάθησε να γλιτώσει την πόλη του, από τους Μογγόλους που επέλαυναν… Εκείνοι, τον σκότωσαν ρίχνοντας του ένα βέλος στο λαιμό και σε λίγο, κατέλαβαν την πόλη και κατά τη συνήθη τακτική τους, την κατέστρεψαν… Η θυσία του βοσκού όμως, τιμάται ακόμη και σήμερα, με τον γλαφυρό αυτό τρόπο.
Δίπλα στην εκκλησία, η δημοτική αγορά, με την ονομασία Σουκενίτσε. Μια πληθώρα τοπικών, όμορφων, παραδοσιακών προϊόντων, αφθονούν στα μαγαζιά που φιλοξενεί. Το κτίριο είχε μια μεγάλη αίθουσα εμπορικών συναλλαγών, και έχτισε το δέκατο τέταρτο αιώνα, ο βασιλιάς Καζιμίερζ ο Μέγας. Το 1555 ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά και μετά από αυτό το κτίριο ανακαινίστηκε από εξέχοντες καλλιτέχνες.
Στο δεύτερο μισό του δέκατου ένατου αιώνα, ο αρχιτέκτονας Θωμάς Πριλίνσκι έχτισε γύρω από το κτίριο αρκάδες, ενώ δίπλα από την είσοδο, στη νότια πλευρά του κτιρίου, κρεμόταν ένα μαχαίρι που κάποτε χρησίμευε για να κόβουν τα αυτιά των κλεφτών.
Στον πάνω όροφο του κτιρίου, η ζωγραφική έκθεση του Εθνικού μουσείου της Κρακοβίας, στο οποίο βρίσκονται έργα γνωστών Πολωνών καλλιτεχνών του δέκατου ένατου αιώνα. Στο υπόγειο, το 2010 άνοιξε μια αρχαιολογική έκθεση πολυμέσων που παρουσιάζει την ιστορία της αγοράς της Κρακοβίας. Και στην κεντρική πλατεία, το άγαλμα του μεγαλύτερου Πολωνού ποιητή όλων των εποχών, Αδάμ Μιτσκίεβιτς, έργο του γλύπτη Θεοδώρου Ρύγκιερ, το 1898.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments