Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Από την Μεγάλη Πέμπτη εκατοντάδες Έλληνες θα ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη για να γιορτάσουν εκεί τις Άγιες μέρες του Πάσχα. Εκτός από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούν επίσης πάνω από 80 ελληνορθόδοξες εκκλησίες όπου αυτές τις μέρες Έλληνες επισκέπτες και ντόπιοι Ρωμιοί, αλλά και ορθόδοξοι από άλλες χώρες θα επιτελέσουν το θρησκευτικό τους καθήκον.
Μια από της ελληνορθόδοξες εκκλησίες που γνωρίζει μεγάλη επισκεψιμότητα είναι της Αγίας Τριάδος Σταυροδρομιού όπως ονομάζουν την περιοχή του Πέραν οι Έλληνες της Πόλης. Όχι μόνο γιατί είναι μια εντυπωσιακή εκκλησία αλλά και γιατί βρίσκεται σε πολύ βολική τοποθεσία διπλά στην πλατεία Ταξίμ όπου στα ξενοδοχεία της περιοχής μένει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που επισκέπτονται την Πόλη.
Κτίστηκε την εποχή των Σουλτάνων Αμπντούλ Αζίζ και Αμπντούλ Χαμίτ του II και εγκαινιάστηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1880 προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄. Είναι μία από τις πλέον μεγαλοπρεπείς εκκλησίες που κτίστηκαν μετά την άλωση από τους Έλληνες της Πόλης, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ποτεσσάρου σε διάστημα 13 ετών μεταξύ των ετών 1867-1880. Είναι σε σχήμα σταυροειδούς βασιλικής με τρούλο και χαρακτηρίζεται από το γοτθικό ρυθμό της με τα δύο χαρακτηριστικά κωδωνοστάσια (καμπαναριά). Ανακαινίστηκε εκ βάθρων και εγκαινιάστηκε και πάλι στις 23 Μαρτίου 2003.
Την Μεγάλη Παρασκευή και ακόμη περισσότερο το βράδυ της Ανάστασης, το προαύλιο της γεμίζει από Έλληνες για την περιφορά του Επιταφίου και την Ανάσταση αντίστοιχα, σε βαθμό που νομίζεις πως βρίσκεσαι σε κάποια εκκλησία στην Ελλάδα.

Info…

Στην Κωνσταντινούπολη πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Dimaki Travel Agency που εδώ και χρόνια ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό.
ΣΣ: Οι φωτογραφίες είναι από το περσινό Πάσχα…

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments