Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ιορδανία δεν είναι μόνο η Πέτρα με τα παγκόσμια εμβέλειας επιβλητικά της μνημεία. Ούτε μόνο η πρωτεύουσα Αμμάν με την νυχτερινή της ζωή και το εκπληκτικό φαγητό. Είναι και άλλες περιοχές της χώρας γεμάτες ιστορία, σε κάποιες από τις οποίες έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις.
Σήμερα θα μιλήσουμε για την Μάνταμπα, μια πόλη περίπου 60 χιλιάδων κατοίκων, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Αμμάν. Οι περισσότεροι που την επισκέπτονται το κάνουν για την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της πόλης. Και αυτό γιατί στο δάπεδο αυτής της εκκλησίας, υπάρχει ένας μεγάλος ψηφιδωτός χάρτης ο οποίος κατασκευάστηκε στα μέσα του 6ου αιώνα μετά χριστόν. Βρέθηκε τυχαία το 1864 και από τότε έβαλε την πόλη στον χάρτη των περιηγητών.
Τι δείχνει αυτός ο χάρτης; Όλα τα θρησκευτικά μνημεία της Μέσης Ανατολής με απίστευτη λεπτομέρεια και πολλές πληροφορίες, ιδιαίτερα χρήσιμες στους ιστορικούς. Κατασκευάστηκε από δυο εκατομμύρια ψηφίδες και έχει 157 τοπωνύμια, όλα στα ελληνικά. Ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος στους προσκυνητές εκείνης της εποχής που επισκέπτονταν τους Άγιους Τόπους. Σήμερα διατηρείται ένα μεγάλο μέρος από τον χάρτη ο οποίος βρίσκεται στο δάπεδο του ναού.
Πέρα από τον χάρτη των Αγίων Τόπων, η Μάνταμπα έχει και άλλα ενδιαφέροντα μνημεία να δείξει, που μαρτυρούν την σημαντικότητα της, ιδιαίτερα τη Βυζαντινή περίοδο. Μερικά από αυτά είναι το αρχαιολογικό πάρκο με μνημεία και εκπληκτικά ψηφιδωτά από την βυζαντινή περίοδο και το ναό της Παρθένου Μαρίας από τον 6ο αιώνα μχ.
Η Μάνταμπα από τα Βυζαντινά χρόνια θεωρείται η πόλη των ψηφιδωτών, μια τέχνη που καλλιεργείται ακόμη και σήμερα. Αξίζει να επισκεφτείτε ένα κατάστημα κατασκευής ψηφιδωτών όπου με πολύ υπομονή, οι ντόπιοι καλλιτέχνες ενώνουν χιλιάδες ψηφίδες για να δημιουργήσουν εντυπωσιακές εικόνες, με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν αιώνες πριν οι πρόγονοι τους.
Η πόλη ζει κυριολεκτικά από τον τουρισμό και είναι ιδιαίτερα οργανωμένη με πολλά καταστήματα για αγορά αναμνηστικών, ξεκούραση, καφέ και φαγητό. Το πόσο οργανωμένη είναι το βλέπει κανείς όταν φτάνει στο πάρκινγκ των τουριστικών λεωφορείων όπου υπάρχει οργανωμένο κέντρο πληροφόρησης, καταστήματα, και πεντακάθαρες δημόσιες τουαλέτες με ζεστό νερό.

Info…
Στην Ιορδανία πήγαμε στα πλαίσια fam trip που οργάνωσε η Aegean σε συνεργασία με το επίτιμο προξενείο της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη. Η ελληνική αεροπορική εταιρεία πετά από την Αθήνα για το Αμμάν δυο φορές την εβδομάδα την χειμερινή περίοδο και καθημερινά πλην Σαββάτου την θερινή.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments