Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Η Μαδρίτη τις τελευταίες εβδομάδες έχει δει αρκετούς Γάλλους τουρίστες να κυκλοφορούν στους δρόμους της σε μια εποχή που οι τουρίστες έχουν εξαφανιστεί σχεδόν από παντού. Πρόκειται για αυτούς που περνούν τα σύνορα και πηγαίνουν στη Μαδρίτη για να ξεφύγουν από το αυστηρό πλαίσιο περιορισμών που ισχύει στη Γαλλία.
Το παράδοξο είναι πως ενώ όποιος φτάνει αεροπορικώς στη Μαδρίτη πρέπει να έχει μαζί του αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, δεν ισχύει το ίδιο σε όσους εισέρχονται στη χώρα με αυτοκίνητο, το οποίο αφορά το 60% των Γάλλων τουριστών.
Αφού η Ισπανία βίωσε έναν από τους αυστηρότερους περιορισμούς στην Ευρώπη, ορισμένες περιοχές όπως η Μαδρίτη, αποφάσισαν πρόσφατα να χαλαρώσουν τους περιορισμούς προκειμένου να ενισχύσουν τον τουρισμό. Έτσι, πολιτιστικοί χώροι όπως μουσεία, θέατρα και κινηματογράφοι, αλλά και εστιατόρια και μπαρ έχουν ανοίξει ξανά τις πόρτες. Είναι ακόμη δυνατό να πάτε να χορέψετε σε νυχτερινά κέντρα από τις 5 έως τις 9 μ.μ., ενώ η κυκλοφορία στην πόλη απαγορεύεται από τις 10 μ.μ. έως 6 π.μ.

Αυτή η χαλάρωση ενθαρρύνει αρκετούς Γάλλους να διασχίσουν τα σύνορα με την ελπίδα να ανακτήσουν μια κάποια φυσιολογική ζωή. Τον περασμένο Δεκέμβριο, τουλάχιστον 164.000 Γάλλοι τουρίστες επισκέφτηκαν την ισπανική πρωτεύουσα.
Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των Γάλλων τουριστών ήταν σπουδαστές που αναζητούν ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον για να παρακολουθήσουν διαδικτυακά τα μαθήματά τους. Αλλά αυτή η εισροή νεαρών τουριστών αρχίζει να ανησυχεί τις αρχές λόγω των πολλών παράνομων πάρτι που οργανώνονται σε ενοικιαζόμενα καταλύματα που δεν σέβονται κανέναν υγειονομικό κανόνα όπως η χρήση μάσκας.

Μαδρίτη μια πόλη σε διαρκή τουριστική ανάπτυξη…

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Μαδρίτη κατατάσσεται στην 15η θέση από τις πόλεις με τις περισσότερους τουρίστες. Το 2019 υποδέχθηκε πάνω από 7,6 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, αυξημένους κατά 7% σε σχέση με το 2018. Οι επισκέπτες προσελκύονται κυρίως από τα πολιτιστικά στοιχεία της ισπανικής πρωτεύουσας. Η τυπική τουριστική διαδρομή στη Μαδρίτη περιλαμβάνει εμβληματικά μνημεία και τοποθεσίες, όπως η ιστορική πλατεία Plaza Mayor, το Βασιλικό Παλάτι, το Teatro Real (Θέατρο Όπερας), ο Καθεδρικός Ναός Almudena και η Puerta del Sol.
Δύο παγκοσμίου φήμης μουσεία της Μαδρίτης είχαν συνολικά περισσότερους από 7 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019. Πρόκειται για το διάσημο μουσείο Prado και το μουσείο Reina Sofía.
Οι οικονομικές αποδόσεις που προκύπτουν από την τουριστική δραστηριότητα έχουν επίσης σημειώσει αύξηση περίπου 6,5% το ίδιο έτος (2019). Είναι χαρακτηριστικό πως η Μαδρίτη έχει την υψηλότερη κατά κεφαλή τουριστική δαπάνη καθώς κατά μέσο όρο κάθε τουρίστας ξοδεύει στην ισπανική πρωτεύουσα 269 ευρώ την ημέρα όταν ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ισπανία είναι 154 ευρώ.

Νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις υψηλού επιπέδου…

Η τουριστική επιτυχία της πόλης φέρνει όλο και περισσότερες τουριστικές επενδύσεις υψηλού επιπέδου που τη μετατρέπουν σε ένα ορόσημο πολυτελούς τουρισμού.
Δεκάδες ξενοδοχειακές επενδύσεις ανακοινώθηκαν για τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ αυτών είναι το Hyatt Centric, το Marriott W αλλά και το Hotel Pestana CR7 που ανήκει στον διάσημο πορτογάλο ποδοσφαιριστή Cristiano Ronaldo.
Επίσης το Four Seasons Hotel Madrid, σε κεντρική τοποθεσία κοντά στη διάσημη Puerta del Sol που θα στεγάζεται σε 7 ιστορικά κτήρια που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Αποτελείται από 200 δωμάτια και σουίτες, καθώς και 22 ιδιωτικές κατοικίες και διαθέτει επίσης ένα γκουρμέ εστιατόριο και ένα σπα, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στην ισπανική πρωτεύουσα.
Εκτεταμένα έργα ανακαίνισης πραγματοποιούνται επίσης στην πόλη, όπως στο Hotel Ritz Madrid, το οποίο θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του στις αρχές του 2021 ως Mandarin Oriental Ritz Madrid μετά από σχεδόν τρία χρόνια εργασιών. Τα 153 δωμάτια και οι 53 σουίτες του ξενοδοχείου έχουν επανασχεδιαστεί πλήρως, ενώ το ξενοδοχείο έχει προσθέσει νέες εγκαταστάσεις αναψυχής και ευεξίας, όπως θερμαινόμενη εσωτερική πισίνα και σαλόνι ομορφιάς.
Η κατασκευή μιας νέας επιχειρηματικής περιοχής, η Madrid Nuevo Norte, είναι ένα μεγάλο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη για πολλά χρόνια και το οποίο άρχισε να ζωντανεύει στα τέλη του 2019. Αυτό το έργο αστικής ανανέωσης φημίζεται ως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με συνολική επιφάνεια 3,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα , εκ των οποίων 1,6 εκατομμύρια προορίζεται για γραφεία και καταστήματα. Θα φιλοξενήσει επίσης 10.500 κατοικίες, 500.000 m² πρασίνου, τον μεγαλύτερο σταθμό TGV της χώρας και έναν νέο σταθμό του μετρό.
Αυτό το φιλόδοξο έργο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2044 και αναμένεται να δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας, με οικονομικές αποδόσεις ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επ΄ ευκαιρίας ας θυμηθούμε φωτογραφίες από την Μαδρίτη που τραβήξαμε πριν την πανδημία.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments