Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ήταν ένα μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα που κατασκευάστηκε το 1846. Η νέα χιλιετία το βρήκε εγκαταλελειμμένο σε απόλυτη παρακμή μέχρι το σωτήριο (για αυτό) έτος 2008, που κάποιοι έξυπνοι επιχειρηματίες το μετέτρεψαν στο πιο trendy μέρος της Λισαβώνας. Το όνομα του LX Factory και βρίσκεται εκτός κέντρου, στην δυτική πλευρά της πόλης. Θα το βρείτε εύκολα καθώς βρίσκεται δίπλα από την μεγάλη γέφυρα της 25η Απριλίου. Θα το αναγνωρίσετε από μακριά καθώς στην κορυφή του κεντρικού κτιρίου, δεσπόζει ένα μεγάλο πολύχρωμο γυναικείο άγαλμα με διάπλατα ανοιχτά τα χέρια του.
Στους Θεσσαλονικείς θα θυμίσει τον Μύλο, τον πολυχώρο πολιτισμού που για πολλά χρόνια προσέλκυε κόσμο στην δυτική ξεχασμένη πλευρά της πόλης. Μόνο που το LX Factory είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο. Θεωρητικά είναι ένας πολυχώρος αναψυχής με πάνω από 50 καταστήματα (καφέ, εστιατόρια, μπαρ, εμπορικά καταστήματα, χώρους τέχνης κλπ) ωστόσο οι δημιουργοί του ισχυρίζονται πως είναι ένα εργοστάσιο δημιουργίας. Τι παράγει; Τέχνη, ντιζάιν, μόδα, ιδέες, τάσεις, ακόμη και προχωρημένη γαστρονομία.
Η αλήθεια είναι πως αυτό είναι εμφανές από την πρώτη στιγμή που θα περάσεις την κεντρική του είσοδο. Όλα δείχνουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας. Προχωρημένο ντιζάιν, πρωτότυποι χώροι, δημιουργική διάθεση.
Ο κόσμος που το επισκέπτεται είναι κυρίως νεαρής ηλικίας. Δεν μας εξέπληξε πως η συντριπτική πλειοψηφία δεν ήταν ντόπιοι αλλά νέα παιδιά από διάφορες χώρες του κόσμου, θυμίζοντας μας πως τα νέα παιδιά στα ταξίδια τους, αναζητούν χώρους που περισσότερο έχουν σχέση με τη ζωή με το μέλλον και λιγότερο με το παρελθόν. Άλλωστε πόσους καθεδρικούς και μουσεία να επισκεφτείς πια στη ζωή σου;
Φυσικά στο LX Factory πραγματοποιούνται δεκάδες εκδηλώσεις, κυρίως συναυλίες, εκθέσεις και παραστάσεις. Κάθε Κυριακή, στους υπαίθριους χώρους του LX Factory, πραγματοποιείται και flea market (υπαίθρια αγορά) στην οποία αν έχεις χρόνο και ψάξεις με μεγάλη υπομονή και επιμονή θα βρεις εξαιρετικά πράγματα.

Το μπορείς να κάνεις στο LX Factory;
Να περπατήσεις στους δυο παράλληλους κεντρικούς δρόμους και να δεις το προχωρημένο ντιζάιν των καταστημάτων και αυτών που προσφέρουν ή πωλούν. Να μπεις στο μεγάλο βιβλιοπωλείο που μοιάζει σαν δημόσια βιβλιοθήκη για μερικές φωτογραφίες, καθώς τα βιβλία που πουλά είναι κυρίως πορτογαλικά. Να ανέβεις στην ταράτσα του κεντρικού κτιρίου για καφέ, θαυμάζοντας το ηλιοβασίλεμα και την μεγάλη εντυπωσιακή γέφυρα της 25ης Απριλίου που ξεκινά από εκεί δίπλα για να ενώσει τις δυο πλευρές του Τάγου ποταμού. Να κάτσεις κάπου για φαγητό ή καφέ και να παρατηρήσεις την πολυεθνική περατζάδα που περνά από μπροστά σου.
Ενδιαφέρον έχει και η γύρω γειτονιά καθώς τα μικρά παλιά σπίτια μετατρέπονται σταδιακά σε χώρους αναψυχής αντιγράφοντας την ίδια αισθητική.
Είναι σίγουρο πως όταν ολοκληρώσετε το ταξίδι σας στη Λισαβώνα, το LX Factory θα είναι από αυτά που θα θυμάστε περισσότερο.

Info…
Στη Λισαβώνα πήγαμε στα πλαίσια fam trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Kyklos Travel, που ασχολείται ιδιαίτερα με τον συγκεκριμένο προορισμό.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments