Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Πολλοί λένε πως η Λισαβώνα θα γίνει η νέα Βαρκελώνη όσον αφορά την θέση της στον ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη. Δεν έχουν άδικο καθώς αυτή η πανέμορφη ιστορική πόλη, βλέπει τους τουρίστες να αυξάνονται συνεχώς. Ήδη τα αεροδρόμιο της που βρίσκεται στις παρυφές της πορτογαλικής πρωτεύουσας, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις δυνατότητες του. Ωστόσο το εγχώριο πολιτικό σύστημα εδώ και χρόνια διαφωνεί για τη θέση ενός νέου αεροδρομίου, που πλέον θεωρείται απαραίτητο, με αποτέλεσμα η κατασκευή του να αναβάλλεται συνεχώς, την ώρα που το υφιστάμενο ασφυκτιεί από τον πολύ κόσμο.
Αυτό που κάνει την Λισαβώνα να έχει τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον, δεν είναι μόνο το πανέμορφο ιστορικό της κέντρο με τα εντυπωσιακά κτίρια που αποτυπώνει το αποικιοκρατικό παρελθόν της, τότε δηλαδή που συσσώρευε τον πλούτο από τις αποικίες της σε όλο τον κόσμο. Είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας, οι εξαιρετικές υποδομές, η αίσθηση της ανοιχτής πόλης, και το χαρούμενο και φιλόξενο κλίμα που επικρατεί στους δρόμους της.
Σε περιοχές της Λισαβώνας και της ευρύτερης περιοχής έχουμε αναφερθεί πολλές φορές τους τελευταίους μήνες με ξεχωριστά φωτογραφικά αφιερώματα. Και αυτό γιατί ήταν το τελευταίο ταξίδι που κάναμε στο εξωτερικό λίγες μέρες πριν το lockdown.
Σήμερα θα κάνουμε μια βόλτα στο ιστορικό της κέντρο, που είναι ένα από τα ωραιότερα που μπορεί κάποιος να περπατήσει σε ευρωπαϊκή πόλη. Μεγάλοι πεζόδρομοι, εντυπωσιακές πλατείες, πανέμορφα ιστορικά κτίρια, αποτελούν το ωραιότερο κομμάτι της πόλης.
Σχεδόν σε κάθε γωνιά που στρίβεις σε περιμένει μια έκπληξη με ωραιότερα κτίρια, ωραιότερες πλατείες και έργα τέχνης. Και όλα αυτά σε συνθήκες εξαιρετικού καθημερινού πολιτισμού. Ξεκινάμε τη βόλτα μας από την πλατεία Εμπορίου τις όχθες του ποταμού Τάγου, μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Εκεί έφταναν τα εμπορεύματα από τις αποικίες για να πουληθούν στην Ευρώπη. Περνάμε την εντυπωσιακή αψίδα Rua Augusta και διασχίζουμε τον κεντρικό πεζόδρομο προς τα ενδότερα της πόλης. Είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους πεζόδρομους της Λισαβώνας, με πολλά εμπορικά καταστήματα και καφέ. Φτάνουμε στην πλατεία Rossio, μια ακόμη πανέμορφη πλατεία με τον ομώνυμο σιδηροδρομικό σταθμό να στεγάζεται σε κτίριο έργο τέχνης. Από εκεί ανεβαίνουμε την λεωφόρο της Ελευθερίας με μεγάλο πεζόδρομο ανάμεσα στις δυο ρεύματα κυκλοφορίας.
Στρίβουμε αριστερά και ανηφορίζουμε προς την συνοικία Bairro Alto, κέντρο της νυχτερινής ζωής. Ήσυχη την ημέρα, ζωηρή την νύχτα ικανοποιεί όλα τα γούστα διασκέδασης.
Για να μπορέσει κανείς να ευχαριστηθεί την Λισαβώνα θα πρέπει να την περπατήσει. Καθώς είναι χτισμένη πάνω σε εφτά λόφους έχει τις ανηφοριές της, ωστόσο αξίζει τον κόπο. Τα πεζοδρόμια, όλα με ψηφιδωτή επίστρωση, είναι άνετα, τα σημεία ξεκούρασης πολλά, το ίδιο και οι πλατείες. Πάρτε μαζί σας ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και τη φωτογραφική σας μηχανή και θα την απολαύσετε.

Info…

Στην Λισαβώνα πήγαμε στα πλαίσια ενός εξαιρετικού fam trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Kyklos travel, που εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με επιτυχία με την οργάνωση εκδρομών στην Πορτογαλία και την Ιβηρική χερσόνησο.

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments