Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Θα μπορούσε άραγε ένα ολόκληρο φαρμακείο να εκτίθεται ως μουσειακό έκθεμα; Στη Λάρισα όλα μπορούν να συμβούν ! Αν επισκεφτείτε το πολύ ενδιαφέρον Λαογραφικό και ιστορικό Μουσείο Λάρισας, εκτός των άλλων θα δείτε μέσα και ένα ολόκληρο φαρμακείο !
Είναι το περίφημο φαρμακείο του Αστεριάδη, το οποίο ήλθε κατευθείαν από τη Βιέννη το 1870 με όλη την επίπλωση και τον απαραίτητο εξοπλισμό του. Ο Κωνσταντίνος Αστεριάδης ως εμπειρικός φαρμακοποιός, αποκτά και επίσημα το 1882 την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος που του επιτρέπει να εργάζεται πλέον νόμιμα, συνέχεια του φαρμακοπολείου που διατηρούσε ο θείος του Αναστάσιος Αστεριάδης από το 1870.
Μια λιτή και νεοκλασική επίπλωση, ο πάγκος εκτέλεσης συνταγών, η ταμειακή μηχανή, ξύλινες προθήκες, ζυγαριές, αλλά και διάφορα φαρμακευτικά αντικείμενα, εκτίθενται ζωντανεύοντας κυριολεκτικά μια άλλη ρομαντική εποχή.
Το φαρμακείο λειτουργούσε κανονικά στη Λάρισα στην οδό Κύπρου μέχρι και το 1997, όπου και σταμάτησε η λειτουργία του με την επωνυμία Βλαχοστέργιου ( από το 1959). Ακολούθησε η κατεδάφιση του κτιρίου και στη θέση του υψώθηκε μια πολυώροφη πολυκατοικία.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments