Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Τα οινοποιεία της Πιερίας παίζουν κάθε χρόνο όλο και πιο ενεργό ρόλο στην τουριστική δραστηριότητα της περιοχής. Βελτιώνουν θεαματικά το τουριστικό προϊόν της Πιερίας και δίνουν την ευκαιρία στους τουρίστες, Έλληνες και ξένους να ξοδέψουν το χρόνο τους δημιουργικά να γνωρίσουν άλλες πτυχές της περιοχής και να πάρουν μαζί τους κάτι από Πιερία επιστρέφοντας στο σπίτι τους.
Τα επισκέψιμα οινοποιεία της Πιερίας δεν είναι πολλά, δεν είναι μεγάλα με εντυπωσιακές εγκαταστάσεις, δεν μετρούν ιστορία αιώνων, δεν έχουν αμπελώνες με ατελείωτα στρέμματα. Είναι μικρά αλλά προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες. Και αυτό γιατί η φιλοξενία τους είναι ζεστή. ιδιαίτερα φιλική και προσωποποιημένη.
Ένα από τα επισκέψιμα οινοποιεία της Πιερίας είναι το Κτήμα Ξηρομερίτη. Βρίσκεται έξω από τη Νέα Χράνη, μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη της Κατερίνης.
Ιδιοκτήτες είναι δυο νέα παιδιά τα αδέλφια Αλέξανδρος και η Χριστίνα που συνεχίζουν ως επάγγελμα πλέον την αγαπημένη ενασχόληση του αείμνηστου πατέρα τους.
Από 1η Απριλίου δέχονται επισκέπτες στο κτήμα τους για γνωριμία με την παράγωγη του κρασιού και γευστικές δοκιμές που δεν περιορίζονται μόνο στα κρασιά αλλά και σε εκλεκτά εδέσματα δια χειρός Χριστίνας.
Ο χώρος είναι απλός, φιλικός, καταπράσινος και η ατμόσφαιρα πολύ ζεστή. Το κτήμα Ξηρομερίτη διαθέτει 22 στέμματα βιολογικού αμπελώνα που προσπαθεί να αυξήσει, από τους οποίους παράγει περίπου 12 χιλιάδες φιάλες καλού κρασιού σε 13 διαφορετικές ετικέτες τις οποίες θα δοκιμάσετε στην επίσκεψη σας.
Φεύγοντας μπορείτε να αγοράσετε κρασιά μέσα σε ευρηματικές συσκευασίες που χρησιμεύουν και ως σκάκι ή τάβλι. Το μεράκι των δυο νέων σε ηλικία ιδιοκτητών έχει δημιουργήσει και άλλα προϊόντα που σχετίζονται με το κρασί και την αισθητική του.
Το Κτήμα Ξηρομερίτη που επισκεφτήκαμε πρόσφατα διαθέτει κατάστημα και στο κέντρο της Κατερίνης όπου πουλά τα κρασιά του και άλλα τοπικά προϊόντα.

Info…

Στην Πιερία πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που διοργάνωσε η εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Wise Ram για λογαριασμό της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, που στοχεύει στην προβολή και προώθηση του οινοτουρισμού της περιοχής.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments