Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των συνθηκών συνηθίσαμε να στρεφόμαστε προς τις ομορφιές του τόπου μας, για να μη ρουτινιάζουμε και να ανακαλύπτουμε όμορφα μέρη που παλαιότερα τα περιφρονούσαμε.
Μία από αυτές τις τοποθεσίες στη Θεσσαλονίκη είναι το κτήμα του Αγίου Παύλου που έχει εκπληκτική θέα βλέποντας όλη την πόλη από ψηλά. Κάτω από την Λεωφόρο του Όχι στη συνοικία του Αγίου Παύλου, πάνω από τους κήπους του Πασά, βρίσκεται μία έκταση η οποία αναπλάστηκε πλήρως το 2013.
Στο κτήμα, όπως ονομάζεται η έκταση, μπορεί κανείς να επισκεφθεί τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Παύλου και τον μικρότερο παλιό ναό που χρονολογείται από το 1922. Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης θεμελίωσε το ναΐδριο στο όνομα του Αγίου Παύλου, το 1919, στο σημείο που σύμφωνα με την παράδοση, είχε αναζητήσει καταφύγιο προ 19 αιώνων, ο Απόστολος των Εθνών, όπως είθισται να ονομάζεται. Ενδιαφέρον προκαλεί η σκάλα στο προαύλιο του ναού, η οποία οδηγεί στο “Αγίασμα” του Αποστόλου Παύλου στο μικρό σπήλαιο που υπάρχει εκεί κάτω, όπου ο ίδιος κυνηγημένος από τους Θεσσαλονικείς κρύφτηκε και δροσίστηκε από την Πηγή που ανάβλυζε εκεί κοντά.
Η τοποθεσία έχει και τουριστικό ενδιαφέρον καθώς πολύ συχνά την επισκέπτονται γκρουπ και μεμονωμένοι απ΄ όλο τον κόσμο, που ακολουθούν τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου.
Ακόμα, υπάρχουν μία καφετέρια για να απολαύσεις την θέα σου με ζεστό καφέ τις πιο κρύες ημέρες αλλά και πολλά παγκάκια για να ρεμβάσεις. Όλες οι ηλικίες είναι καλοδεχούμενες στον χώρο είτε για να παίξουν μπάλα στη μεγάλη έκταση, είτε για να περπατήσουν, είτε απλά για να κοντοσταθούν και να απολαύσουν την πόλη.
Ιδανική ώρα για την επίσκεψη δεν υπάρχει αφού η Θεσσαλονίκη από ψηλά είναι όμορφη και την μέρα και την νύχτα, ηλιόλουστη και φωτισμένη, οπότε ο καθένας διαλέγει την ώρα που προτιμά.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments