Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Μια εκδήλωση για τον οινικό τουρισμό που έγινε πριν λίγες μέρες, μας έφερε στη Μεγάλη Παναγιά, ένα κεφαλοχώρι της Ανατολικής Χαλκιδικής με γραφικές γειτονιές, ιστορικές εκκλησίες και άλλα κτίσματα που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία του.
Λίγο έξω από το χωρίο, δυο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Διαμαντής Ταραζάς, έφτιαξαν με πολύ μεράκι το οινοποιείο τους, το Κτήμα Ταραζά που όλα δείχνουν πως στο προσεχές μέλλον θα ακούμε αρκετά γι΄αυτούς…
Πρόκειται για έναν προσεγμένο χώρο που φανερώνει πάθος για δημιουργία. Με σεβασμό και γνώση μεταμορφώνουν τους χυμώδεις καρπούς της γης τους σε εξαιρετικά κρασιά, χωρίς να αφήνουν ασυγκίνητους ακόμη και αυτούς που δεν είναι ακραιφνείς φίλοι αυτής της απόλαυσης.
Η ιστορία του κτήματος ξεκίνησε το 2004, ωστόσο το κρασί τους χωρίς να εμφιαλωθεί διοχετεύονταν στην τοπική αγορά. Πέρυσι ο Γιώργος και ο Διαμαντής αποφάσισαν να εμφιαλώσουν τη παραγωγή τους, να της δώσουν όνομα και σχήμα που να αντανακλά τις γνώσεις και την αγάπη τους γι΄αυτό που κάνουν.
Δυστυχώς η πανδημία ανέβαλε τα σχέδια τους, ωστόσο αυτό τους έδωσε το χρόνο να προετοιμαστούν ακόμη καλύτερα για το ντεμπούτο τους στο εφυαλωμένο κρασί.
Ο στόχος τους δεν είναι μόνο η παραγωγή ποιοτικού εμφιαλωμένου κρασιού. Ευθείς εξαρχής το κτήμα δημιουργήθηκε για να είναι επισκέψιμο σε Έλληνες και ξένους φίλους του κρασιού. Να αποτελέσει δηλαδή ένα σημείο οινικού τουρισμού, εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν της Ανατολικής Χαλκιδικής, δηλαδή του τόπου τους.
Στόχος των δημιουργών του είναι να αποτελέσει το κτήμα Ταραζά έναν χώρο εξοικείωσης των επισκεπτών με το αμπέλι, το σταφύλι, το κρασί. Έναν χώρο επαφής και γνωριμίας με έναν άλλο τρόπο ζωής κοντά στη φύση, στη γη και τους καρπούς της. Όχι μόνο για τους μεγάλους αλλά και τους μικρούς, όχι μόνο για τους φίλους του κρασιού αλλά και για τους φίλους της φύσης.
Το Κτήμα αποτελείται από το κεντρικό κτίριο το οποίο περιβάλλεται από τον αμπελώνα που χρόνο με το χρόνο επεκτείνεται, έναν αμπελώνα που φροντίζουν τα ίδια τα αδέλφια Ταραζά γνωρίζοντας και την τελευταία σπιθαμή του.
Στον επάνω όροφο του κτιρίου βρίσκεται ο καλαίσθητος και άνετος χώρος για γευσιγνωσίες και άλλες εκδηλώσεις που συνοδεύονται από ντόπιες λιχουδιές. Στον κάτω όροφο και το υπόγειο γίνεται η παραγωγή, εμφιάλωση και αποθήκευση των κρασιών. Το καλοκαίρι που η γη βάζει τα καλά της, οι γευσιγνωσίες θα μεταφέρονται έξω από το κτίριο, σε ειδικό χώρο που θα δημιουργηθεί δίπλα στον αμπελώνα, δημιουργώντας ένα ονειρεμένο σκηνικό που θα μαγέψει ιδιαίτερα τους ξένους επισκέπτες. Καθώς το Κτήμα Ταραζά βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, το μάτι φτάνει μέχρι τον Ακάνθιο κόλπο (κόλπος Ιερισσού) και την κορυφή του Άθωνα.
Ο χώρος μέσα και έξω από το κτίριο μοιάζει με μικρό λαογραφικό μουσείο καθώς οι ιδιοκτήτες του έχουν συγκεντρώσει δεκάδες αντικείμενα από τότε που οι μηχανές δεν είχαν αντικαταστήσει τα ανθρώπινα χέρια.
Τα υπόλοιπά θα τα ανακαλύψετε και θα τα δοκιμάσετε μόνοι σας, όταν περάσει αυτή η μπόρα και αρχίσουμε και πάλι τις εξορμήσεις. Θα σας συγκινήσει ο Διαμαντής με την καλοκάγαθη διάθεση και ειλικρινή φιλοξενία του, θα σας εντυπωσιάσει ο Γιώργος με το πάθος του όταν θα σας μιλά για τα κρασιά του. Όσοι μάλιστα λατρεύεται τα ροζέ κρασιά, εκεί θα δοκιμάσετε τα όρια του πάθους σας…

Info…

Το Κτήμα Ταραζά βρίσκεται στη Μεγάλη Παναγιά στην Ανατολική Χαλκιδική. Θα το βρείτε εύκολα. Στο δρόμο που οδηγεί από τη Θεσσαλονίκη για την Ιερισσό, μόλις περάσετε στα αριστερά σας τη στροφή που βάζει στη Μεγάλη Παναγιά, συνεχίζεται ευθεία και σε εκατό μέτρα θα στρίψετε δεξιά. Θα βρείτε ο Κτήμα στα 300 μέτρα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments