Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου είναι το Κούριο, που βρίσκεται κοντά στην Πάφο, στον δρόμο που την συνδέει με την Λεμεσό. Ακόμη και αν δεν είστε λάτρεις των αρχαιολογικών χώρων και της ιστορίας, στο Κούριο θα πρέπει να πάτε για να απολαύσετε την απαράμιλλη θέα προς εύφορη κοιλάδα του ποταμού Κούρη, την συχνά κυματώδη παραλία του Κουρίου και τη Μεσόγειο.
Το Κούριο ήταν κατά την αρχαιότητα μία από τις σημαντικότερες πόλεις-βασίλεια του νησιού, γι΄αυτό και τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη είναι από τα πλέον εντυπωσιακά. Ο Ηρόδοτος και ο Στράβωνας αναφέρουν ότι ήταν αποικία των Αργείων, ένα από τα πιο πλούσια και δυνατά βασίλεια της Κύπρου.
Επίκεντρο του αρχαιολογικού χώρου είναι το εντυπωσιακό Ελληνορωμαϊκό θέατρο, το οποίο, χτίστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. και επεκτάθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. Το θέατρο έχει αναστηλωθεί και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς χώρους για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και κύρους στην Κύπρο.
Άλλα ενδιαφέρονται ευρήματα είναι η Οικία του Ευστόλιου, η Οικία του Αχιλλέα και η Οικία των Μονομάχων, που έχουν πάρει το όνομά τους από τις σκηνές που απεικονίζονται στα εντυπωσιακά ψηφιδωτά τους.
Στον τεράστιο αρχαιολογικό χώρο υπάρχουν επίσης τα ερείπια της Ρωμαϊκής Αγοράς που χρονολογείται από τις αρχές του 3ου αιώνα, καθώς και μια Παλαιοχριστιανική Βασιλική που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα, με ξεχωριστό βαπτιστήριο στην εξωτερική βόρεια πλευρά.
Το Στάδιο του Κουρίου βρίσκεται 1 χιλιόμετρο δυτικά, στην δεξιά πλευρά του δρόμου προς την Πάφο.

Info…
Ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί καθημερινά από τις 8.30 πμ μέχρι τις 5.30μμ το χειμώνα και τις 7μμ το καλοκαίρι. Το βασικό εισιτήριο εισόδου κοστίζει 4,5 ευρώ.
Στην Κύπρο πήγαμε στα πλαίσια δημοσιογραφικού ταξιδιού που διοργάνωσε με επιτυχία το γραφείο της Αθήνας του υφυπουργείου τουρισμού της Κύπρου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments