Κείμενο – φωτογραφίες: Τασούλα Κυριακίδου

Αν δεν έχεις επισκεφθεί ποτέ την Αλβανία, πιθανότατα φαντάζεσαι μια εικόνα βασισμένη στις εντυπώσεις από τους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες που έχεις συναντήσει στην Ελλάδα. Περιμένεις να δεις μια χώρα βυθισμένη στην κατήφεια της ανέχειας.

Δεν γνωρίζω τα οικονομικά μεγέθη, το ΑΕΠ ή το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας, μπορώ μόνο να μιλήσω για την εικόνα που με εξέπληξε ευχάριστα, όταν χρειάστηκε να τη διασχίσω καθ’ οδόν προς το Μαυροβούνιο. Διαπίστωσα ότι οι Αλβανοί αγαπούν το χρώμα. Στα χωριά πάρα πολλά σπίτια είναι βαμμένα με έντονα, χαρούμενα χρώματα. Και δεν μιλάω μόνο για τα νεόχτιστα, αλλά και για παλιά, φτωχικά αγροτόσπιτα, χωρίς στέγες και περιποιημένους κήπους, που είναι βαμμένα σε έντονα κόκκινα, πράσινα, κεραμιδί και μοβ χρώματα. Δεν αναφέρομαι στην αρχιτεκτονική ή την αισθητική τους, αλλά στο ότι αποτελούν χαρούμενες πινελιές σε ένα όχι και τόσο γοητευτικό κτιριακό σύνολο.

Ειδικότερα στο κέντρο των Τιράνων, όπου βρίσκονται πολλά νεόκτιστα πολυώροφα κτίρια, φαίνεται ότι οι αρχιτέκτονες έχουν κέφια! Κατοικίες και γραφεία δίνουν μια αίσθηση νεανικότητας και φρεσκάδας σε μια πόλη με μεγάλη ιστορία, που φαίνεται να αναζητά ένα νέο πρόσωπο. Στην εικόνα αυτή είναι γνωστό ότι συνετέλεσε πολύ ο πρώην δήμαρχος Τιράνων και σήμερα πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος δεν ανακηρύχθηκε  αδίκως ως   Παγκόσμιος Δήμαρχος 2004.

 

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments