Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Η Πάφος, είναι η μικρότερη πολύ της Κύπρου (περίπου 50 χιλιάδες κάτοικοι) και ενίοτε περιφρονημένη από τους υπόλοιπους Κυπρίους, για λογούς που δεν καταφέραμε να κατανοήσουμε. Ωστόσο φέτος είναι η χρονιά της. Η όμορφη μικρή Πάφος είναι φέτος η μία από τις δυο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η άλλη, είναι η δανική πόλη Άαρχους.
Για μια πόλη με το μέγεθος της Πάφου, μια τέτοιας εμβέλειας διοργάνωση μπορεί να της αλλάξει τη μοίρα.
Πρόεδρος του Οργανισμού “Πάφος 2017” που συστάθηκε για να φέρει σε πέρας τη διοργάνωση, είναι ο δρ Χρήστος Πατσαλίδης, ένας άνθρωπος με όραμα που γνωρίζει πολύ καλά τη μεγάλη ευκαιρία που έχει η Πάφος να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Ο ίδιος ανέλαβε την προεδρία του Οργανισμού κάπου στα μισά της προετοιμασίας, καθώς αυτός λόγω της κρίσης που στο μεταξύ εμφανίστηκε στην Κύπρο, είχε ατονίσει πολύ με αποτέλεσμα να περιέλθει σε απραξία και να κινδυνεύει η διοργάνωση.
Στην συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε πριν μερικές μέρες σε ξενοδοχείο της Πάφου ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων από πολλές χώρες του κόσμου, το κλίμα ήταν αισιόδοξο καθώς έμεναν λίγες ώρες για την θεαματική όπως εξελίχθηκε τελετή έναρξη (αναλυτικό ρεπορτάζ σε άλλη ανάρτηση). Ο κ. Πατσαλίδης ήταν ξεκάθαρος. “Για μας η πολιτιστική πρωτεύουσα είναι μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Το 2017 είναι ιστορικό έτος για την Πάφο καθώς το 2018 θα είναι μια διαφορετική πόλη, πολύ καλύτερη, ομορφότερη και πιο σύγχρονη από την σημερινή”.
Ωστόσο στην ξενάγηση που έγινε λίγο αργότερα, αυτή την σύγχρονη πόλη οι ξένοι δημοσιογράφοι δεν την είδαν. Στην πραγματικότητα η πόλη είναι ένα μεγάλο γιαπί. Δυστυχώς λόγω της κρίσης που στο μεταξύ έπληξε την Κύπρο αλλά και κάποιων οικονομικών σκανδάλων (ο προηγούμενος δήμαρχος της πόλης είναι στην φυλακή) τα έργα δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη. Πάντως τα συνεργία δουλεύουν εντατικά και οι υπεύθυνοι διαβεβαιώνουν πως όλα θα ολοκληρωθούν στο τέλος του Μάρτη.
Τι περιλαμβάνουν τα έργα; Την πλήρη ανανέωση ολόκληρου του ιστορικού κέντρου της πόλης. Μια περιοχή με παλιά παρατημένα κτίρια που είχε περιπέσει σε παρακμή και δεν προσέλκυε όχι μόνο τους τουρίστες αλλά ακόμη και τους ντόπιους, αλλάζει εντελώς πρόσωπο. Οι δρόμοι ξηλώνονται και πεζοδρομούνται, ιστορικά κτίρια αναπαλαιώνονται και κάποια από αυτά όπως το Χάνι του Ιμπραήμ μεταμορφώνονται σε χώρο πολιτισμού. Η πόλη απόκτα ένα σύγχρονο θέατρο και άλλες υποδομές πολιτισμού.
Τα έργα έχουν προϋπολογισμό περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν ολοκληρωθούν σίγουρα η Πάφος θα είναι μια διαφορετική πόλη.
Για όσους δεν την γνωρίζουν, η Πάφος χωρίζεται σε δυο μέρη. Την Κάτω Πάφο που είναι η παραθαλάσσια περιοχή στην οποία έχει αναπτυχθεί ο τουρισμός και η αναψυχή της πόλης και την Άνω Πάφο, αυτή που οι ντόπιοι ονομάζουν το Κτήμα. Η Άνω Πάφος, στην οποία βρίσκεται το ιστορικό κέντρο τη πόλης, προσελκύει μόλις το 10% των τουριστών που κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή. Όλοι προτιμούν την τουριστική Κάτω Πάφο. Σε λίγους μήνες και η Άνω Πάφος θα προσελκύει τουρίστες προκειμένου με άνεση να περιηγηθούν στο αναπαλαιωμένο ιστορικό κέντρο της πόλης, να κάνουν τα ψώνια τους, να περάσουν ωραία στα καφέ και εστιατόρια της περιοχής.
Το σύνθημα της πολιτιστικής πρωτεύουσας στην Πάφο είναι “ανοιχτό εργαστήριο πολιτισμού”. Όπως μας εξηγεί ο κ. Πατσαλίδης “αυτός είναι ο στόχος της διοργάνωσης. Να μετατρέψει την πόλη σε ένα ανοιχτό εργαστήριο πολιτισμού. Να φέρει πιο κοντά τους κατοίκους της πόλης με τον πολιτισμό, να τους κάνει να τον αγαπήσουν” καθώς όπως ο ίδιος ομολογεί “τα τελευταία χρόνια με την εκρηκτική τουριστική ανάπτυξη, η σχέση μας με τον πολιτισμό έχει υποχωρήσει αισθητά. Ευκαιρία να να ξαναβρούμε μεταξύ μας”.
Συνολικά θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς 350 εκδηλώσεις στις οποίες θα λάβουν μέρος 1500 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Ο προϋπολογισμός του καλλιτεχνικού προγράμματος δε ξεπερνά τα 8.5 εκατομμύρια ευρώ, ο μικρότερος από κάθε άλλη παρόμοια διοργάνωση. Για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός της άλλης φετινής πολιτιστικής πρωτεύουσας, του Άαρχους, ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ.
“Αυτό που κάνουμε δεν είναι ακόμη ένα φεστιβάλ” μας διευκρινίζει ο κ. Πατσαλίδης. “Στόχος μας είναι η σωστή αξιοποίηση της διοργάνωσης ώστε ο οργανισμός “Πάφος 2017” να εξελιχθεί στον φορέα που θα φροντίζει τα του πολιτισμού της πόλης”.
Η αλήθεια είναι πως όλο αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε στην πόλη με την Πολιτιστική πρωτεύουσα έχει ανεβάσει κατακόρυφα το ηθικό των κατοίκων που φουσκώνουν από υπερηφάνεια. Δεκάδες εθελοντές από 14 μέχρι 70 ετών βοηθούν στη διοργάνωση όσο μπορούν. Κοντολογίς το κλίμα στην πόλη είναι πανηγυρικό.

Την ευκαιρία που δημιουργεί η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν αφήνει να πάει χαμένη ο Οργανισμός Τουρισμού της Κύπρου. Μπορεί τέτοιες διοργανώσεις να μην προσελκύουν ορδές τουριστών, ωστόσο βελτιώνουν θεαματικά το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν και αποτελούν μια καλή ευκαιρία για επιπλέον προβολή της πόλης.
Έτσι ο δραστήριος ΚΟΤ, κάλεσε στην Κύπρο πάνω από 100 δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο, όχι μόνο για να παρακολουθήσουν τις εναρκτήριες εκδηλώσεις, αλλά στη συνέχεια να τους ξεναγήσει στις ομορφιές του νησιού. Να τους δείξει ιστορικά αξιοθέατα και μουσεία αλλά και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής στα χωριά τη Κύπρου. Να τους κάνει να χορέψουν συρτάκι και να γευτούν τους εκπληκτικούς κυπραίικους μεζέδες. Απ’ ότι διαπιστώσαμε τα κατάφερε μια χαρά…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments