Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, στην τεράστια δυναμική που μπορεί να έχει ο στρατιωτικός τουρισμός -ειδικά στη χώρα μας– με τις εκατοντάδες μάχες και πολέμους στη διάρκεια των αιώνων.
Οι Ρώσοι, δεν άφησαν την ευκαιρία να τους φύγει από τα χέρια. Έτσι ανακατασκεύασαν στη Μόσχα το Μουσείο-πανόραμα «Η μάχη του Μποροντινό». Ο Φραντς Αλεξέεβιτς Ρουμπό, κορυφαίος Ρώσος καλλιτέχνης ζωγράφος στον τομέα της πανοραμικής απεικόνισης, δημιούργησε αυτό το εντυπωσιακό στρογγυλό πανόραμα μήκους 115 μέτρων και ύψους 15 μέτρων, στο οποίο απεικονίζεται η αποφασιστική μάχη του πολέμου της Ρωσίας με τον Ναπολέοντα το Σεπτέμβριο του 1812. Η απόσταση του έργου από την έδρα (πλατφόρμα) και η χρήση άλλων υλικών δημιουργούν την αίσθηση τρισδιάστατης εικόνας. Ο Ρουμπό ζωγράφισε τον τεράστιο καμβά με απόλυτη ακρίβεια, αφού επισκέφτηκε τον τόπο της μάχης, ζωγράφισε εκατοντάδες σκίτσα, αλλά και μελέτησε τα στρατιωτικά αρχεία. Επιπλέον εγκαταστάθηκε ένα σύγχρονο σύστημα φωτισμού, ενώ εκατοντάδες σπάνια ιστορικά εκθέματα συμπλήρωσαν τις συλλογές. Το Μουσείο «Μάχη του Μποροντινό» εγκαινιάστηκε ενόψει των εκατό χρόνων του Πατριωτικού Πολέμου του 1812. Κάτι περίπου παρόμοιο υπάρχει στη Σεβαστούλη αλλά και στο Βέλγιο στο Βατερλό.
Η Μάχη του Μποροντινό
Η Μάχη του Μποροντινό διεξήχθη στις 7 Σεπτεμβρίου 1812, και αποτέλεσε μια σημαντική σύγκρουση των Ναπολεόντειων Πολέμων κατά την διάρκεια της Γαλλικής Εισβολής στη Ρωσία. Στην μάχη συμμετείχαν γύρω στους 250.000 στρατιώτες και οι απώλειες έφθασαν τουλάχιστον τις 70.000 μετατρέποντας το Μποροντινό στην πιο αιματηρή μάχη των Ναπολεόντειων Πολέμων. Η Μεγάλη Στρατιά υπό τον Ναπολέοντα εξαπέλυσε φοβερές επιθέσεις στον ρωσικό στρατό υπό τον Μιχαήλ Κουτούζοφ και πέτυχε να απωθήσει τους τελευταίους από τις αρχικές θέσεις τους αλλά δεν κατάφερε να πετύχει μια αποφασιστική νίκη. Μετά την μάχη και οι δύο πλευρές ήταν εξαντλημένες και οι Ρώσοι, έχοντας χάσει το 1/3 του στρατού τους, αποφάσισαν να μην ρισκάρουν άλλη μια σημαντική εμπλοκή με τους Γάλλους, και υποχώρησαν την επόμενη ημέρα. Το Μποροντίνο ήταν η τελευταία προσπάθεια των Ρώσων να σταματήσουν την προέλαση των Γάλλων προς την Μόσχα η οποία έπεσε μια εβδομάδα αργότερα. Ωστόσο ο ρωσικός στρατός δεν είχε καταστραφεί και ο Ναπολέων δεν μπόρεσε να αναγκάσει τον τσάρο Αλέξανδρο Α΄ σε διαπραγματεύσεις για ειρήνη. Έτσι μετά από πέντε εβδομάδες παραμονής στην Μόσχα οι Γάλλοι υποχώρησαν προς το Σμόλενσκ έχοντας να αντιμετωπίσουν τον ρωσικό χειμώνα, την πείνα, την λιποταξία, τους Κοζάκους και την επίμονη καταδίωξη των Ρώσων. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή της Μεγάλης Στρατιάς.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments