Άπειρες είναι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτή την εποχή σε πολλά μέρη του κόσμου. Μια από αυτές είναι και το περίφημο Μardi Gras στη Νέα Ορλεάνη στις ΗΠΑ.
Είναι μια εντυπωσιακή γιορτή με έντονα χρώματα, παρελάσεις, σάτιρα, μυστικισμό, κέφι, γλέντι, χορό και μουσική. Και όταν μιλάμε για μουσική, αναφερόμαστε στον τόπο που «γεννήθηκε» και αναδείχθηκε η τζαζ. Από κάποια στιγμή και μετά αποκτά και διονυσιακές διαστάσεις.
Η Νέα Ορλεάνη και η Λουιζιάνα γενικότερα είναι μια περιοχή με έντονες αντιθέσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι αφροαμερικάνοι με όλα τα επακόλουθα ρατσισμού, αλλά ταυτόχρονα και ένα προοδευτικό σημείο στην καρδιά του συντηρητικού Αμερικανικού νότου.
Η καρναβαλική παράδοση της Νέας Ορλεάνης έχει ρίζες πολλά χρόνια πίσω στο παρελθόν. Ως πρώτη ημερομηνία έναρξης εορτασμών καταγράφεται το 1743. Λέγεται πως είναι ένα μείγμα παραδόσεων που έφεραν οι Χριστιανοί Γάλλοι άποικοι, σε συνδυασμό με παγανιστικές θρησκευτικές εκδηλώσεις των μαύρων από την Αφρική και των νησιών της Καραϊβικής.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments