Όσοι ταξιδεύετε στο εξωτερικό, θα έχετε παρατηρήσει ότι στα μενού των εστιατορίων, στα ξενοδοχεία, στα καφέ που προσφέρουν σνακ, σε σούπερ μάρκετ, σε λαϊκές αγορές κ.α., πωλείται η λεγόμενη “Μακεδονική σαλάτα”. Στην Ελληνική επικράτεια σπάνια θα τη συναντήσετε να προσφέρεται κάπου, ακόμη και σε τουριστικά μέρη.

Σε πρόσφατο ταξίδι μας στη Βαρκελώνη και συγκεκριμένα στην καταπληκτική κλειστή αγορά La Boqueria, την είδαμε να πωλείται σε αρκετά διαφορετικά σημεία και σε σχετικά χαμηλές τιμές συγκρινόμενη με παρόμοιες σαλάτες που περιείχαν μόνο τροπικά φρούτα. Η “Μακεδονική σαλάτα” περιέχει καλοκαιρινά φρούτα όπως ροδάκινα, ακτινίδια, φράουλες, καρπούζι, πεπόνι, αλλά συμπληρώνεται και με κάποια τροπικά αν είναι διαθέσιμα. Υπάρχει επίσης περίπου παρόμοια, με τριμμένα λαχανικά όπως πιπεριές, λάχανο, καρότο, μαϊντανό κτλ.

Ακόμη και αυτό το ταπεινό γαστρονομικό παρασκεύασμα, είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία της ελληνικής διπλωματίας, καθώς οι περισσότεροι τουρίστες την ταυτίζουν από άγνοια με την πΓΔΜ αν και δεν έχει άμεση σχέση με τη γειτονική χώρα. Λέγεται πως την ονομασία την έβγαλαν οι Ευρωπαίοι, αφού το Βαλκανικό ανακάτεμα που ξεκίνησε στην ουσία το 1903  και την “Επανάσταση του Ίλιντεν” τα έκανε όλα… σαλάτα ! Όλοι πλην Σέρβων ενδιαφέρονταν σφοδρά για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Έτσι δημιουργήθηκε αυτό που οι ξένοι ονομάζουν «Μακεδονική σαλάτα», το ανακάτεμα που οι Έλληνες εννοούν όταν μιλούν για «ρωσική σαλάτα». Κι αν το πολιτικό ανακάτεμα και οι εξελίξεις, αφήνουν μάλλον πικρή γεύση στο στόμα Ελλήνων αλλά και Σκοπιανών, η “Μακεδονική σαλάτα” είναι γευστική και υπέροχη. Καλή όρεξη στην αληθινή φρουτοσαλάτα, καλή χώνεψη στην ‘πολιτική σαλάτα’...

Πείτε τη γνώμη σας

avatar