Κείμενο – φωτογραφίες: Εβελίνα Παπαδοπούλου

Γράφαμε πριν μερικές μέρες για τον πεζόδρομο της Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη, την Μεγάλη οδό του Πέραν, όπως την ανέφεραν οι Ρωμιοί της Πόλης που κάποτε κυριαρχούσαν στην περιοχή. https://omorfataxidia.gr/travel/konstantinoypoli-volta-ston-pezodromo-tis-istiklal-deite-fotografies/?fbclid=IwAR1QLtMQdHR7XgG60ithGkkEPjrx_OzJksy0U2PAR5kKKYD00k74FPfDVdg
Είναι ο πιο πολυσύχναστος και τουριστικός πεζόδρομος της Κωνσταντινούπολης που επισκέπτονται τουλάχιστον μια φορά όλοι οι τουρίστες της Πόλης.
Η σημαντικότερη ατραξιόν της Ιστικλάλ είναι το αναπαλαιωμένο τραμ της. Ένα και μοναδικό βαγόνι που πηγαινοέρχεται στις δυο άκρες της Ιστικλάλ. Δεν είναι εύκολο για το κόκκινο βαγόνι να διαχύσει την Ιστικλάλ. Συνήθως ο πεζόδρομος είναι ασφυκτικά γεμάτος από κόσμο και το νοσταλγικό τραμ όπως το ονομάζουν οι Τούρκοι, προσπαθεί να χωρέσει και αυτό ανάμεσα στον κόσμο που συνήθως περπατά πάνω στις γραμμές. Ο οδηγός του χτυπά συνεχώς το κουδούνι για να απομακρυνθεί ο κόσμος από την γραμμή, ενώ συχνά σταματά καθώς κάποιοι αργούν να απομακρυνθούν.
Κάποιοι πιτσιρικάδες κάνουν σκαλωμαρία, δηλαδή «σκαλώνουν» από τις πόρτες ή στο πίσω μέρος του τραμ, θυμίζοντας άλλες εποχές που είχαμε βιώσει και στη χώρα μας.
Το νοσταλγικό τραμ, επανήλθε στη γραμμή του το 1990 κυρίως για τουριστικούς λόγους. Συχνά ναυλώνεται για εκδηλώσεις. Η εικόνα του δένει και συμπληρώνει αυτή της περιοχής με τα ωραία μεοκλασικά της κτίρια. Οι τουρίστες δεν σταματούν να το φωτογραφίζουν.
Η διαδρομή που κάνει είναι μόλις 1600 μέτρα από την πλατεία Ταξίμ μέχρι την πλατεία του Τούνελ κατά μήκος της Ιστικλάλ. Ενδιάμεσά υπάρχουν τρεις στάσεις. Είναι η γραμμή Τ2 που επισήμως ονομάζεται «Taksim-Tunel Nostalgia Tramway». Αν και τουριστικό, ισχύουν οι κανόνες όπως στα άλλα μέσα συγκοινωνίας της Κωνσταντινούπολης.

Info…
Στην Κωνσταντινούπολη πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Dimaki Travel Agency που εδώ και χρόνια ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments