Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Όσα τουριστικά γραφεία της χώρας μας ασχολούνται με την διοργάνωση εκδρομών για την Κωνσταντινούπολη, αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή ένα μεγάλο πρόβλημα. Δύσκολα βρίσκουν δωμάτια στα ξενοδοχεία και αυτά που βρίσκουν οι τιμές τους είναι αυξημένες μέχρι και πάνω από 50%.
Όπως χαρακτηριστικά λένε οι τουριστικοί πράκτορες, φτάνει το τέλος των φτηνών τουριστικών πακέτων για την Πόλη και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα πως δεν θα μένουν πλέον στα ξενοδοχεία πέριξ της πλατείας Ταξίμ (το τουριστικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης), εκτός και αν θέλουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Ο λόγος που οι ξενοδόχοι της Κωνσταντινούπολης αύξησαν θεαματικά τις τιμές των ξενοδοχείων, τα οποία ας σημειωθεί πουλάνε σε ευρώ και όχι σε τουρκικές λίρες, είναι η εντυπωσιακή αύξηση των τουριστών στην πόλη, αύξηση που θυμίζει το 2019, τελευταία χρονιά πριν την πανδημία. Όπως αναφέρουν οι ξενοδοχειακές ενώσεις, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης φτάνουν τον Μάιο στο 98% και έτσι θα κινηθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Ήδη το πρώτο τρίμηνο του έτους, η Κωνσταντινούπολη υποδέχθηκε 2,9 εκατομμύρια τουρίστες, από 1,23 εκατ. που ήταν το ίδιο τρίμηνο την προηγούμενη χρονιά. Πρώτοι πελάτες ήταν οι Ρώσοι με 257 χιλιάδες αφίξεις, ακολουθούν οι Ιρανοί με 253 χιλ, οι Γερμανοί με 225χιλ, οι Γάλλοι με 110χιλ και οι Βρετανοί με 106 χιλ.
Όντας το σταυροδρόμι ανατολής και δύσης, η Κωνσταντινούπολη έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια μεγάλη γκάμα πελατολογίου από κάθε γωνιά του πλανήτη. Νεότερη άφιξη είναι οι ισραηλινοί καθώς μετά από 10 και πλέον χρόνια, κάνουν πλέον αισθητή την παρουσία τους στην Πόλη.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει την Κωνσταντινούπολη να γνωρίζει τόση μεγάλη τουριστική επιτυχία; Δεν είναι μόνο η ιστορία και η φήμη της, καθώς αυτά από μόνα τους δεν φτάνουν. Είναι η ζωντάνια και οι αντιθέσεις της. Είναι και οι εξαιρετικές υποδομές που συνεχώς επεκτείνει, η καλή τουριστική της οργάνωση, οι εκατοντάδες τουριστικές υπηρεσίες και ατραξιόν που έχει αναπτύξει και δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο, αλλά και ο καθημερινός της πολιτισμός που είναι αξιοζήλευτος και κάνουν πολλούς να υποστηρίζουν πως είναι μια ανατολίτικη πόλη με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Κοντά σ΄αυτά και το χαμηλό κόστος ζωής λόγω της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας, που όμως δεν αγγίζει τα ξενοδοχεία καθώς αυτά πουλούν σε ευρώ και δολάρια.

Info…

Οι φωτογραφίες είναι από το τελευταίο μας ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο του Πάσχα.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments