Μια εντυπωσιακή και όμορφη «βασίλισσα» είναι η Καβάλα, η οποία δεν παίρνει αυτό τον τιμητικό τίτλο άδικα. Αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σύμβολο, με καταπληκτική θέα προς το νησί της  Θάσου αλλά και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, η Καβάλα είναι απλά χάρμα οφθαλμών !

Τόσο η πόλη όσο και οι γύρω παραθαλάσσιες ή ηπειρωτικές περιοχές παρουσιάζουν εξαιρετικό τουριστικό ενδιαφέρον. Ειδικά τώρα με την λειτουργία της Εγνατίας οδού, η πρόσβαση έγινε ακόμα πιο εύκολη και ξεκούραστη. Η απόσταση της από τη Θεσσαλονίκη είναι 150 χλμ αποκλειστικά στον υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο της Εγνατία Οδού, την οποία από Θεσσαλονίκη διανύετε σε λιγότερο από δύο ώρες.

Αν μένετε στη νότια Ελλάδα λάβετε υπόψη πως επιπλέον υπάρχει αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα και το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης. Σήμερα η Καβάλα αποτελεί ένα σύγχρονο αστικό κέντρο και οδικό κόμβο, ενώ διαθέτει στα ογδόντα χιλιόμετρα ακτογραμμής πολυάριθμες αμμώδεις παραλίες με καθαρά νερά ακόμη και μέσα στην πόλη ! Δημοφιλέστερες θεωρούνται στο Παληό, Καλαμίτσα, Νέας Ηρακλείτσα, Νέα Πέραμος, Περιγιαλός, Μπάτης,  Άσπρη Άμμος, Αμμόλοφοι, Κεραμωτή, Ραψάνη κ.α.

Μέσα στην πόλη επισκεφτείτε το Φρούριο-Κάστρο της Καβάλας το οποίο δεσπόζει στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας. Κτίστηκε το 15ο αιώνα και  είναι εμφανείς οι αλλεπάλληλες ανακατασκευές και επεμβάσεις στην οχύρωσή του από τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς και τους Οθωμανούς.

Σήμα κατατεθέν της Καβάλας επίσης και οι περίφημες «Καμάρες» που ήταν το παλαιό υδραγωγείο της πόλης. Μην ξεχάσετε φυσικά να απολαύσετε τον καφέ σας ή ένα τσίπουρο με εκλεκτούς μεζέδες, σε κάποιο από τα πολυάριθμα ταβερνάκια στο παραλιακό μέτωπο και το λιμάνι της Καβάλας.

Απαραίτητη φυσικά και η επίσκεψή σας στην Αρχαία πόλη των Φιλλίπων που αρχικά ονομαζόταν Κρηνίδες. Το 360 π.Χ. άποικοι από τη Θάσο ιδρύουν την πρώτη πόλη ( Κρηνίδες), ενώ το 356 π.Χ απειλούνται από τους Θράκες και ζητούν τη βοήθεια του Φιλίππου Β΄ πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εκείνος, διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης, την καταλαμβάνει, την οχυρώνει και τη μετονομάζει σε Φιλίππους. Επιπλέον εκεί ο Απόστολος Παύλος το 50 μ.Χ. βάφτισε την πρώτη Χριστιανή επί ευρωπαϊκού εδάφους και ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική εκκλησία. Αυτό προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον πιστών από όλο τον κόσμο οι οποίοι επισκέπτονται τους Φιλίππους ακολουθώντας τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments