Κείμενο – Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Η Καβάλα, είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες πόλεις της Μακεδονίας ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς τα τελευταία χρόνια οι βορειοελλαδίτες -και όχι μόνο- επισκέπτονται συχνά το λιμάνι της για να μεταβούν σε κάποιο από τα κοντινά αγαπημένα νησιά με τα οποία συνδέει (Θάσο, Λήμνο κλπ).
Όμως, η Καβάλα δεν είναι μόνο το λιμάνι της, καθώς έχει πολλά όμορφα μέρη να δει και να επισκεφθεί κανείς. Μία ημερήσια εκδρομή στην Καβάλα προσφέρει όμορφες εικόνες, γεμάτες χρώματα με κυριότερο το γαλάζιο το οποίο μπορείς να δεις γύρω σου -σχεδόν- απ’ όπου κι αν κοιτάξεις.
Οι ανηφόρες της είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της, οι οποίες όμως είναι αναπόφευκτες καθώς συντελούν στην απόλαυση της θέας που παρουσιάζουν στην κορυφή τους. Το λιμάνι είναι από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της, όμως μία βόλτα προς την περιοχή του φρουρίου είναι επίσης ιδιαίτερα απολαυστική καθώς εκεί μπορείς να συναντήσεις σπίτια σπουδαίας αρχιτεκτονικής, καφετέριες και ταβερνάκια που προσφέρουν νόστιμες γεύσεις και κυρίως από πολύ όμορφα μέρη που θα εκτιμήσουν δεόντως οι λάτρεις της φωτογραφίας.
Το οθωμανικό στοιχείο αποτυπώνεται τόσο στην αύρα της πόλης όσο και στα κτίρια της, ιδίως προς την περιοχή του φρουρίου. Το Ιμαρέτ που σήμερα είναι πολυτελές ξενοδοχείο αποτέλεσε για αιώνες ένα αγαθοεργές ίδρυμα με θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Είναι ένα από τα στολίδια της πόλης καθώς αποτελεί σπάνιο δείγμα ύστερης οθωμανικής αρχιτεκτονικής και είναι ένα από τα ελάχιστα δείγματα που υπάρχουν στην Ευρώπη.
Η αρχοντιά και η ομορφιά της Καβάλας κρύβεται στα πολλά στολίδια της, το χαρακτηριστικό της όμως είναι ο «αέρας» που αποπνέει και το κράμα των πολιτισμών και των στοιχείων που συναντά κανείς περπατώντας στα σοκάκια της και συνάμα κάνοντας μία βόλτα στον χρόνο, πάντα με τη συντροφιά της θαλασσινής αύρας.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments