Γράφει και φωτογραφίζει ο Νίκος Γουλιάς Μάρμαρο εξαιρετικής ποιότητας, χρυσός 24ων καρατίων και χωρητικότητα 40.000 πιστών! Το Μέγα Τέμενος του Σεΐχη Ζέιεντ είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο όμορφα τζαμιά στον κόσμο και αποτελεί το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αγνότητα και τη θρησκευτική ευλάβεια. Το Μέγα Τέμενος ιδρύθηκε από τον πρώτο πρόεδρο της χώρας, Ζέιεντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν. Για την κατασκευή του δαπανήθηκαν 650 εκατομμύρια ευρώ και απασχολήθηκαν 3.500 εργάτες. Άνοιξε τις πύλες του το 2007.

H αυλή καλύπτει 17.000 τ.μ. και είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανοιχτούς χώρους σε τζαμί σε όλο τον κόσμο. Στην κεντρική αίθουσα προσευχής βρίσκεται το μεγαλύτερο φτιαγμένο στο χέρι περσικό χαλί στον κόσμο, έκτασης 5.627 τ.μ. Οι 96 κίονες της αίθουσας καλύπτονται από μάρμαρο και είναι διακοσμημένοι με σεντέφι . Οι πολυέλαιοι του τζαμιού είναι κατασκευασμένοι από επίχρυσο ατσάλι και ορείχαλκο (χρησιμοποιήθηκαν 40 κιλά χρυσού 24ων καρατίων) και διακοσμημένοι με εκατομμύρια κρύσταλλα Swarovski. Στις τέσσερις γωνίες του τζαμιού, υπάρχουν ισάριθμοι μιναρέδες, οι οποίοι φτάνουν τα 107 μ. ύψος. Στο τζαμί υπάρχουν συνολικά 83 θόλοι σε διάφορα μεγέθη. Τα κιονόκρανα των 1.048 κολονών του περιστυλίου απεικονίζουν χουρμαδιές από χρυσάφι. Από τον κύριο θόλο, τον μεγαλύτερο που συναντάμε σε τζαμί σε όλο τον κόσμο, κρέμεται ο τρίτος μεγαλύτερος πολυέλαιος του κόσμου, που έχει διάμετρο 10 μ. και ζυγίζει 12 τόνους.

Τα “99 Κάλλιστα Ονόματα του Θεού”, δηλαδή οι ιδιότητες που αποδίδουν οι Μουσουλμάνοι στον Αλλάχ, παρουσιάζονται σε ένα τοίχο του Μεγάλου Τεμένους με κουφική καλλιγραφία. Το τζαμί περιβάλλεται από πισίνες που αντανακλούν τις εντυπωσιακές κολόνες του.

 

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments