Φωτογραφίες: Γιάννης Γεωργιάδης

Η νήσος Μεγίστη ή Καστελόριζο, αν και πολύ μικρή σε μέγεθος, αν και βρίσκεται αρκετά μακριά από την ηπειρωτική χώρα ( 72 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο) και μόλις 1,25 ν.μ. από τα παράλια της Τουρκίας, ωστόσο είναι ένας τόπος «τεράστιος» μα κυρίως αυθεντικά Ελληνικός ! Εκεί χτυπούσε, χτυπά και θα χτυπά για πάντα η καρδιά της Ελλάδας μας!
Μην περιμένετε κοσμικότητες και αμμουδερές παραλίες. Το Καστελόριζο είναι για τους λίγους, τους «ψαγμένους», αυτούς που θέλουν διακοπές πραγματικής ηρεμίας και χαλάρωσης, αυτούς που θέλουν να δουν και όχι να τους δουν… Ο αμφιθεατρικά χτισμένος διατηρητέος οικισμός με τα μικρά νεοκλασικά κουκλίστικα και χρωματιστά σπιτάκια είναι βγαλμένος σαν από παραμύθι. Όλα τα κτίσματα είναι αυθεντικά δείγματα παραδοσιακής Δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής.
Υπάρχουν καΐκια για να ανακαλύψετε το νησί, να βουτήξετε στα βαθιά, καθαρά νερά όπως στο περίφημο Γαλάζιο Σπήλαιο, ή στη Ρω, ενώ υπάρχουν στη διάθεσή σας λίγα ταβερνάκια ή καφέ για να ξαποστάσετε με θέα το Αιγαίο. Το σύμπλεγμα Καστελόριζου ή Μεγίστης αποτελείται από 14 νησιά και είναι το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Πήρε το όνομα Καστελόριζο λόγω των κόκκινων βράχων του λόφου όπου είναι κτισμένο το Κάστρο των Ιπποτών ή αλλιώς Καστέλο Ρόσο.
Για την πρόσβασή σας έχετε δυο επιλογές: Αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς και μέσω Ρόδου. Η αεροπορική σύνδεση είναι καθημερινή σε χρόνο λιγότερο από μισή ώρα, αλλά την καλοκαιρινή περίοδο θα δυσκολευτείτε να βρείτε εισιτήριο. Με το πλοίο υπολογίστε περίπου τις τρεις ώρες. Υπάρχει επίσης έντονη εμπορική και κοινωνική δραστηριότητα με την πόλη Κας στα παράλια της Τουρκίας.
Τουριστικά οι πρώτοι που ανακάλυψαν το Καστελόριζο ήταν οι Ιταλοί τη δεκαετία του 70, ενώ σήμερα εκτός από τους λίγους Έλληνες, αρκετούς κεντροευρωπαίους, Αυστραλούς και Αμερικάνους, η μεγαλύτερη «ειρηνική εισβολή» ( προς το παρόν) πραγματοποιείται καθημερινά από εκατοντάδες Τούρκους συχνά υψηλού εισοδήματος. Το 1991 το Καστελόριζο έγινε ακόμη πιο γνωστό παγκόσμια όταν γυρίστηκε εκεί η βραβευμένη με Oscar ταινία Mediterraneo.

 


 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments