Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ένα από τα διασημότερα θέρετρα της Πορτογαλίας και ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα σ΄αυτούς που ξοδεύουν πολλά στις διακοπές τους , είναι το Κασκάις. Βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Λισαβώνα (περίπου 30 χιλιόμετρα) και δίπλα στο επίσης διάσημο θέρετρο Εστορίλ. Από την Λισαβώνα μπορείτε να φτάσετε είτε οδικός είτε με τον προαστιακό σιδηρόδρομο.
Η ιστορία του Κασκάις ως δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1870, όταν η βασιλική οικογένεια της Πορτογαλίας το επέλεξε για τη θερινή τους κατοικία. Ακόμη και σήμερα υπάρχει η μικρή παραλία, περικυκλωμένη από ψηλούς βράχους (φώτο) που σύμφωνα με την ιστορία έκανε τα μπάνια της η βασίλισσά προστατευμένη από τα αδιάκριτα μάτια.
Ως γνωστόν, όπου πηγαίνει η βασιλική οικογένεια, ακολουθεί και η αριστοκρατία με αποτέλεσμα το μικρό ως τότε ψαροχώρι να γεμίσει από αριστοκρατικές βίλες. Κατά καιρούς, ανάμεσα στους πλούσιους και διάσημους κατοίκους, ήταν διάφοροι έκπτωτοι βασιλείς και δικτάτορες που βρήκαν καταφύγιο στο Κασκάις περιμένοντας τη μέρα της επιστροφής τους στην εξουσία, αν και για τους περισσότερους αυτό δεν συνέβη ποτέ.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, το Κασκάις γνώρισε μεγάλο σουξέ. Και αυτό γιατί πλούσιοι από την σπαρασσόμενη Ευρώπη, βρήκαν καταφύγιο εκεί κάνοντας διακοπές μακράς διάρκειας, καθώς η Πορτογαλία δεν είχε εμπλακεί στον πόλεμο. Πολλές ιστορίες λέγονται για τους κατασκόπους που είχαν πλημυρίσει τα ξενοδοχεία του Κασκάις και του γειτονικού Εστορίλ παρακολουθώντας τα πάντα.
Σήμερα το Κασκάις είναι μια όμορφη, ιδιαίτερα προσεγμένη πόλη με υψηλά επίπεδα καθημερινού πολιτισμού. Στο ιστορικό της κέντρο που στο μεγαλύτερο μέρος της είναι πεζοδρομημένο, θα περπατήσετε ανάμεσα σε πανέμορφα κτίρια που μαρτυρούν το αριστοκρατικό παρελθόν της. Εκεί βρίσκονται τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια. Η παραλιακή της ζώνη είναι ιδιαίτερα αξιοποιημένη με πεζόδρομους, οργανωμένες παραλίες, χώρους άθλησης και αναψυχής.
Καθώς προσελκύει τουρισμό 12 μήνες το χρόνο έχει και διαρκή ζωντάνια. Αρχές του Μάρτη, ο καιρός ήταν ηλιόλουστος αλλά η θερμοκρασία σχετικά χαμηλή. Παρ΄όλα αυτά στις παραλίες νόμιζες πως ήταν καλοκαίρι από κίνηση και ζωντάνια.
Αφού περιηγηθείτε στους δρόμους του ιστορικού κέντρου, ένα ιδιαίτερα δημοφιλές αξιοθέατο για να το επισκεφτείτε είναι το επιβλητικό φρούριο Cidadela. Βρίσκεται εκεί από τον 15ο αιώνα και κάποτε έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια της περιοχής, αλλά και την παρακολούθηση της ναυσιπλοΐας. Σήμερα είναι αναπαλαιωμένο και στους εντυπωσιακούς χώρους του φιλοξενεί, μουσείο, χώρους τέχνης αλλά και ξενοδοχείο.

Info…
Στην Πορτογαλία πήγαμε στα πλαίσια εκπαιδευτικού ταξιδιού που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Kyklos Travel, που μεταξύ άλλων εξειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό διοργανώνοντας εκδρομές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments