Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Η Ήπειρος δεν είναι μόνο η απίστευτη ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά και η απαράμιλλη φύση της . Είναι και η μουσική της. Η ηπειρώτικη μουσική που δεν μοιάζει με καμιά άλλη, Τραγούδια που διηγούνται ιστορίες, χαρές και λύπες και περνούν από γενιά σε γενιά.
Πολυφωνικές ορχήστρες Ηπειρωτών συναντάμε σε κάθε ευκαιρία να συνοδεύουν χαρές, γλέντια και πανηγύρια. Πολλές φορές παίζουν και τραγουδούν unplugged, δηλαδή χωρίς τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος και της τεχνολογίας. Ότι βγάζουν τα πνευμόνια και τα χέρια τους. Και το κάνουν για ώρες. Οι παραγγελιές διαδέχονται η μια την άλλη. Το κλαρίνο παίζει στο αυτί για να εκπληρώσει την παραγγελιά. Ο χορός συχνά ξεφεύγει από τα στενά όρια της πίστας και οι μουσικοί σηκώνονται για να ακολουθήσουν τους χορευτές. Ναι, είστε σε αυθεντικό ηπειρώτικο γλέντι…
Οι Ηπειρώτες έχουν ιδιαίτερη σχέση με την μουσική καθώς αποτελεί για αυτούς τρόπο έκφρασης. Μαθαίνουν να τραγουδούν από μικροί. Σε κάθε χωριό έχουν τον δικό τους τρόπο ερμηνείας και δύσκολα συνταιριάζουν με τα διπλανά χωριά.
Δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε ένα γλέντι σε κάποιο χωριό της Ηπείρου. Μην το προσπεράσετε είναι μια συγκλονιστική εμπειρία. Εκπλήσσεσαι με τη σχέση που έχουν οι Ηπειρώτες με το μουσική και το χορό.

Info…

Οι φωτογραφίες είναι από το γλέντι που οργάνωσε ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλας Εξάρχου, σε ταβέρνα στο χωριό Κλειδωνιά, στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε ο Δήμος Κόνιτσας για την τουριστική προβολή της περιοχής.
Η ορχήστρα που ξεσήκωσε με το ενθουσιώδες παίξιμο της, είναι του Δημήτρη Χαλκιά από την Βούρμπιανη ο οποίος παίζει κλαρίνο.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments