Του Σάκη Παπαδόπουλου

Πέρασε ένας χρόνος από τότε. Ακριβώς τέτοιες μέρες. Βρισκόμουν στην Ιορδανία συμμετέχοντας σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι μαζί με τουριστικούς πράκτορες, ταξίδι που οργάνωσε η Aegean σε συνεργασία με την επίτιμο πρόξενο της χώρας στη Θεσσαλονίκη Δέσποινα Μαντά. Τότε ήταν που άκουσα για πρώτη φορά να συζητάνε για έναν ιο που ανακαλύφθηκε στην Κίνα και μεταδίδεται αστραπιαία και μπορεί να κολλήσει όλος ο πλανήτης. «Αποκλείεται να συμβεί δεν γίνονται αυτά τα πράγματα» ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης.
Τελικά συνέβη. Λίγες βδομάδες μετά ο ιός έφτασε στα μέρη μας και μας έδωσε ένα μάθημα πικρό εξαντλώντας τα αποθέματά υπομονής και αντοχής του καθενός. Χάσαμε και ανθρώπους που ξέραμε και μάθαμε για φίλους και γνωστούς να έδωσαν σκληρή μάχη στις εντατικές των νοσοκομείων. Και η μόνη πρόβλεψη που αποδείχθηκε ορθή είναι ότι κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεμπερδέψουμε με αυτή την τραγωδία που περιόρισε τις ζωές μας δραματικά.
Κατά τ’ άλλα η Ιορδανία ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Όχι μόνο οι ομορφιές και το ιστορικό της απόθεμα αλλά και ο σύγχρονος τρόπος που αναπτύσσει και προωθεί τον τουρισμό της.
Η χώρα παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον με δεκάδες μνημεία που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες. Σαφώς ο αρχαιολογικός χώρος της Πέτρας , ένα από τα εφτά νεότερα θαύματα του κόσμου, είναι η μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν της Ιορδανίας φτάνοντας πέρσι τα 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες, ωστόσο υπάρχουν και πολλά ακόμη που εντυπωσιάζουν και προσελκύουν όλο και περισσότερους τουρίστες κάθε χρόνο. Ο συνεδριακός τουρισμός αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, το ίδιο και ο τουρισμός ευεξίας και χαλάρωσης μαζί με δραστηριότητες στη φύση.
Τι μας εντυπωσίασε:
Η εξαιρετική οργάνωση των τουριστικών χώρων που επισκεφτήκαμε. Διέθεταν οργανωμένο παρκινγκ τουριστικών λεωφορείων και αυτοκινήτων, κέντρο πληροφοριών, τουριστική αστυνομία, ηλεκτρονικό εισιτήριο, πεντακάθαρες τουαλέτες με ζεστό νερό κλπ
– Οι άνθρωποι, καθώς είναι ιδιαίτερα φιλικοί και φιλόξενοι και σε εξυπηρετούν σε ότι θελήσεις. Οι περισσότεροι γνωρίζουν αγγλικά, και αρκετοί από αυτούς και ελληνικά καθώς χιλιάδες ιορδανοί σπούδασαν και έζησαν στην Ελλάδα. Το να λες ότι είσαι Έλληνας είναι πλεονέκτημα στην Ιορδανία.
– Ο Οργανισμός Τουρισμού της Ιορδανίας που στελεχώνεται με νέα παιδιά. Όχι μόνο γνωρίζουν πως και σε ποιους να προωθήσουν τα τουριστικά πλεονεκτήματα της χώρας τους αλλά τα κάνουν και με ενθουσιασμό.
– Οι εξαιρετικές ξενοδοχειακές υποδομές. Πολλές γνωστές ξενοδοχειακές αλυσίδες είναι παρούσες στο Αμμάν με εντυπωσιακά ξενοδοχεία, ανεβάζοντας σε υψηλό επίπεδο τον πήχη της φιλοξενίας.
– Η τουριστική οργάνωση της χώρας είναι εξαιρετική και διευκολύνει τον τουρίστα να κινηθεί άνετα.
– Το εντυπωσιακό αεροδρόμιο που προσελκύει όλο και περισσότερες διεθνείς πτήσεις.
Η χώρα βρίσκεται σε φάση τουριστικής ανάπτυξης ξεπερνώντας τον προηγούμενο χρόνο τα πεντέμισι εκατομμύρια αφίξεις τουριστών.
Σε όλα αυτά αναφερθήκαμε εκτενώς στα Omorfa Τaxidia τη χρονιά που μας πέρασε, με αναλυτικά άρθρα και πολλές φωτογραφίες.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments