Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Αν και υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που διεκδικούν την παράδοση της σοκολάτας, αδιαμφισβήτητα το Βέλγιο κατέχει την πρωτιά αφού έγινε γνωστό πρώτο για τις καλύτερες σοκολάτες στον κόσμο. Η αγάπη των Βέλγων για την σοκολάτα ξεκινάει από τον 19ο αιώνα όταν άρχισαν οι εισαγωγές κακάο από το Κονγκό που ήταν αποικία του Βελγίου. Όμως η φήμη του άρχισε να αυξάνεται κατακόρυφα το 1912 όταν εφευρέθηκε η πραλίνα που αποτέλεσε «ανατροπή» στα μέχρι τότε δεδομένα σοκολάτας. Κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 172.000 τόνοι σοκολάτας και είναι η χώρα που έχει τα περισσότερα καταστήματα αναλογικά με το μέγεθος της, αφού εκεί υπάρχουν περισσότερες από 2000 σοκολατερί!
Μία επίσκεψη στις Βρυξέλλες αρκεί για να αντιληφθεί κανείς την τεράστια παράδοση τους βλέποντας τις χιλιάδες «μπουτίκ σοκολάτας» να αφήνουν άναυδους τους επισκέπτες με τα γλυκά δημιουργήματά τους. Πέραν της μυρωδιάς του κακάο που συνεπαίρνει ακόμα και τον πιο «ακατάδεκτο» δοκιμαστή, η διακόσμηση και το μεγαλείο των μαγαζιών σοκολάτας είναι εντυπωσιακά. Σοκολάτες διακοσμημένες σε διάφορα σχήματα και χρώματα, με πολλά σχέδια να αναπαριστούν ανάλογα την εποχή κάτι διαφορετικό, σοκολατένια σπιτάκια μέχρι και οι σοκολατένιες προτομές των δημιουργών τους βρίσκονται σε διάφορα μαγαζιά μέσα στην πόλη.
Όσον αφορά τις τιμές τους, είναι αρκετά «τσιμπημένες», τόσο που ένα κομματάκι σοκολάτας σίγουρα χρειάζεται για να απαλύνει τον “πόνο”. Αν και η κλασσική Βέλγικη σοκολάτα είναι κατεξοχήν μαύρη με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, η ποικιλία τους είναι πραγματικά αδιανόητη και εκεί μπορεί να βρει κανείς ό,τι πραγματικά αναζητάει. Τα σοκολατένια αρώματα κυριαρχούν παντού και σίγουρα συμβάλλουν στο να θεωρείται το Βέλγιο ο παράδεισος της σοκολάτας.

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments