Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας και χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται εκκλησίες και προσκυνήματα αφιερωμένα σ΄αυτήν, ιδιαίτερα αυτά που έχουν ιστορική αξία ή βρίσκονται σε ιδιαίτερες τοποθεσίες που εντυπωσιάζουν.
Μια από αυτές είναι η Παναγίτσα του Πύργου που βρίσκεται πάνω σε βράχο στην δεξιά πλευρά της μπούκας του λιμανιού της Σκοπέλου. Είναι ορατή από παντού και αποτελεί το σύμβολο της Χώρας της Σκοπέλου. Βρίσκεται εκεί από το 1660, είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου.
Τα δεκάδες σκαλοπάτια που οδηγούν στην κατάλευκη μικρή ιστορική εκκλησία, καθημερινά τα ανεβαίνουν εκατοντάδες επισκέπτες. Όχι μόνο για να δουν την όμορφη αυτή εκκλησία, αλλά και την υπέροχη θέα προς το Αιγαίο και τη Χώρα της Σκοπέλου. Ιδιαίτερα τη νύχτα που τα φώτα στη Χώρα ανάβουν και τα αστέρια καθρεφτίζονται στα νερά του Αιγαίου, η εικόνα είναι μαγευτική.
Στο εσωτερικό της Παναγίτσας θα δείτε εικόνες από το 17ο και 18ο αιώνα, ενώ το τέμπλο της χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.
Δίπλα της, σχεδόν κολλητά βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, και αυτό από το 1660.
Μετά την επίσκεψη σας στην Παναγίτσα μην επιστρέψετε στη Χώρα από τα σκαλοπάτια που ανεβήκατε, αλλά χαθείτε στα στενά δρομάκια που περνούν μέσα από τις γειτονιές του οικισμού. Όποιο και αν ακολουθήσετε θα σας βγάλει κάπου στο λιμάνι.

Info…
Στη Σκόπελο πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Mentor Travel Specialists στα πλαίσια ενός fam trip. Το συγκεκριμένο γραφείο της Θεσσαλονίκης ασχολείται ιδιαίτερα με τον συγκεκριμένο προορισμό.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments