Κείμενο – φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου

Αν και η Τουλίπα δεν έχει καταγωγή από την Ολλανδία, οι Ολλανδοί έχουν καταφέρει να την κάνουν εθνικό προϊόν, και να εξάγουν τα δύο δισεκατομμύρια τουλίπες, που παράγουν σε περισσότερα από 100 διαφορετικές χώρες.
Όπως κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Γενάρη, οι Ολλανδοί γιόρτασαν χθες την Εθνική Ημέρα της Τουλίπας. Στο Άμστερνταμ δημιουργήθηκε ένας κήπος 2.500 τετραγωνικών μέτρων που στολίστηκε αποκλειστικά με τουλίπες. Οι επισκέπτες μπορούσαν να πάρουν δωρεάν όποια τουλίπα τους άρεσε.
Ωστόσο οι τουλίπες δεν είναι μόνο ένα από τα κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα της Ολλανδίας αλλά και τουριστικό προϊόν.
Τη άνοιξη που οι τουλίπες ανθίζουν και μετατρέπουν μεγάλες εκτάσεις της Ολλανδικής υπαίθρου σε έναν πολύχρωμο καμβά, χιλιάδες τουρίστες πηγαίνουν για να δουν και να περπατήσουν ανάμεσα σε χωράφια με τουλίπες.
Για την διευκόλυνση των εκδρομέων δημιουργείται διαδρομή που ανακοινώνεται κάθε χρόνο και βγαίνει ο σχετικός χάρτης. Στην ουσία πρόκειται για ποδηλατική διαδρομή που την ακολουθούν πάρα πολλοί Ολλανδοί, αλλά και ξένοι τουρίστες που έρχονται κυρίως από τις γειτονικές χώρες. Οι τουρίστες πάνε κυρίως στο Keukenhof που έχει διαδρομή ακόμη και μέσα στα κανάλια. Πριν την πανδημία υπήρχαν και χιλιάδες κινέζοι τουρίστες, γι΄αυτό και πολλές πινακίδες είναι και στα κινέζικα.
Ανάμεσα στα χωράφια με τις τουλίπες υπάρχουν κιόσκια όπου πωλούνται μπουκέτα με τουλίπες. Δεν υπάρχει πωλητής. Οι ενδιαφερόμενοι ρίχνουν τα ευρώ που κοστίζει το μπουκέτο σε ένα σωλήνα ή πληρώνουν με πιστωτική κάρτα με την βοήθεια ενός QR code που είναι αναρτημένο.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments