Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa taxidia

Με πάνω από 350 γκαλερί μοντέρνας τέχνης, το Βερολίνο δίκαια μπορεί να ισχυριστεί πως είναι μια από τις πρωτεύουσες της σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη. Άλλωστε περισσότεροι από 20 χιλιάδες νέοι καλλιτέχνες έχουν μεταναστεύσει στη γερμανική πρωτεύουσα μετά την ενοποίηση της, αναζητώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να δημιουργήσουν. Μαζί με τους ντόπιους είναι αυτοί που διαμορφώνουν την εικόνα της πόλης. Γι΄αυτό και το Βερολίνο είναι από τις πόλεις που δίνει χώρο στους νέους καλλιτέχνες να εκφραστούν και τους βοηθά όσο μπορεί.
Ο λόγος που η μοντέρνα τέχνη αναπτύσσεται ιδιαίτερα στο Βερολίνο, είναι γιατί και οι ντόπιοι την αγαπούν και την παρακολουθούν. Είναι εντυπωσιακό πόσοι νέοι άνθρωποι, ακόμη και έφηβοι, επισκέπτονται καθημερινά τις γκαλερί της πόλης για να δουν μία έκθεση, θυσιάζοντας κάποιες άλλες πιο αγαπημένες ενασχολήσεις της νεολαίας.
Και καθώς κάθε τι στο Βερολίνο έχει και την τουριστική του πτυχή, έχουν δημιουργηθεί ήδη γραφεία που προσφέρουν ειδικές περιηγήσεις και ξεναγήσεις σε χώρους μοντέρνας τέχνης και εκθέσεις. Η Go Art (www.goart-berlin.de) είναι μια από αυτές.
Σε πρόσφατη επίσκεψη μας στο Βερολίνο επισκεφθήκαμε χώρους σύγχρονης τέχνης. Η γκαλερί Konig στεγάζεται από το Μάιο το 2015 στην πρώην εκκλησία της Αγίας Αγνής, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1960 σε στυλ μπρουταλισμού.
Στην μεγάλη αίθουσα, εκεί που κάποτε γινόταν η θεία λειτουργία, φιλοξενείται μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή έκθεση και με ελληνικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για την έκθεση του Νεορκέζου καλλιτέχνη Daniel Arsham, με τίτλο UNEARTHED. Σ΄ αυτήν παρουσιάζονται έργα της αρχαιότητας (ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδος) ξαναφτιαγμένα με μια πιο σύγχρονη οπτική. Ανάμεσα τους και η Νίκη της Σαμοθράκης. Επίσης στους τείχους κρέμονται τρεις εντυπωσιακοί πίνακες ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων του ίδιου καλλιτέχνη.
Στο πρώην παρεκκλήσι του κτιρίου, εκθέτει την πρώτη της ατομική έκθεση στη Γερμανία η Αμερικανίδα Austyn Weiner, με τίτλο Vertigo.
Γεγονός είναι πως η μοντέρνα τέχνη προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες στο Βερολίνο. Γι΄αυτό και αποτελεί μέρος των προγραμμάτων τουριστικής προβολής της πόλης καθως τα οφέλη είναι προφανή…

Info…
Στο Βερολίνο πήγαμε στα πλαίσια δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε ο δραστήριος Οργανισμός τουρισμού τα πόλης Visit Berlin, σε συνεργασία με την εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Wise Ram.

 

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments