Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Από μικροί στο σχολείο μαθαίνουμε για τις πανέμορφες τουλίπες και τότε είναι ίσως και η πρώτη φορά που ακούμε για την Ολλανδία, η οποία είναι πρώτη στην παραγωγή τουλιπών στον κόσμο! Όπως είναι φυσικό, η ύπαρξη μιας αγοράς λουλουδιών θα επιβαλλόταν για να παρουσιάζει το εθνικό σύμβολο της χώρας. Ποιος φανταζόταν όμως την ύπαρξη μιας πλωτής αγοράς λουλουδιών;
Το 1862 δημιουργήθηκε η γνωστή έως και σήμερα «Bloemenmarkt» καθώς οι έμποροι λουλουδιών αγκυροβολούσαν τότε στα κανάλια ου Άμστερνταμ για να πωλούν τα λουλούδια τους. Έκτοτε λειτουργεί καθημερινά πουλώντας διάφορα λουλούδια και σουβενίρ. Βρίσκεται στο Singel μεταξύ του Koningsplein και του Muntplein και είναι από τις πιο πολύχρωμες και πολυφωτογραφημένες γωνιές του Άμστερνταμ. Ειδικά την άνοιξη είναι ένας παράδεισος γεμάτος τουλίπες σε όλα τα χρώματα που μπορεί να φανταστεί κανείς. Μπορεί οι τουλίπες να έχουν την πρωτοκαθεδρία αλλά κατά το φθινόπωρο και τον χειμώνα, νάρκισσοι, γεράνια, βιολέτες, ορχιδέες και άλλα είδη λουλουδιών βρίσκονται εκεί ομορφαίνοντας με τα ζωηρά τους χρώματα την πλωτή αγορά λουλουδιών.
Είναι ένα από τα κυρίαρχα μέρη που μπορεί να βρει κανείς και να αγοράσει σουβενίρ που διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία για να πάρει μαζί του επιστρέφοντας. Από γυάλινα μπουκετάκια τουλιπών, έως και μαγνητάκια διαφόρων σχεδίων. Επιπλέον, θα δείτε να πωλούνται εκατοντάδες βολβοί για διάφορα λουλούδια. Προσέξτε όμως διότι έχει ανακαλυφθεί ότι μόνο το 1% αυτών ανθίζει κανονικά. Εκτός αυτού, δεν επιτρέπεται να αγοραστούν και να εξαχθούν στο εξωτερικό όλα τα είδη φυτών που υπάρχουν εκεί, οπότε στην περίπτωση που θέλετε να αγοράσετε βολβούς ρωτήστε πρώτα.

Info..
Η αγορά λειτουργεί καθημερινά από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα.

 

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments