Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Τα νέα που έρχονται από την Κωνσταντινούπολη είναι και από εκεί πολύ δυσάρεστα, καθώς ο νέος κορωνοϊός απελαύνει. Δεκάδες είναι οι νεκροί καθημερνά και ακόμη περισσότεροι οι νοσούντες. Η γειτονική χώρα ζει μια μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία κυρίως εξαιτίας του φαιδρού τρόπου που αντιμετώπισε την κατάσταση η τουρκική κυβέρνηση. Το μέγεθος της τραγωδίας πιθανόν να μην μαθευτεί ποτέ καθώς διεθνή μέσα κατηγορούν τις τουρκικές αρχές για απόκρυψη στοιχείων.
Το ερώτημα είναι πως μπορεί να ελεγχθεί μια πόλη του μεγέθους της Κωνσταντινούπολης με πληθυσμό που πλησιάζει τα 20 εκατομμύρια και μήκος 160 χιλιόμετρα. Δηλαδή δυο Ελλάδες σε μια πόλη που ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και φτάνει μέχρι τη Λάρισα.
Μια εικόνα από το μέγεθος της πόλης, μπορεί κανείς να πάρει αντικρίζοντας την από την θάλασσα προς την στεριά. Το είδαμε το προηγούμενο καλοκαίρι όταν πήραμε το καραβάκι από την Κωνσταντινούπολη για να επισκεφτούμε την πανέμορφη Χάλκη και την ομώνυμη θεολογική σχολή του Πατριαρχείου μας. Πραγματικά η εικόνα τρομάζει καθώς βλέπεις μια πόλη με τερατώδη μεγέθη. Όσο μακριά από την στεριά και αν απομακρυνθεί το καραβάκι, δεν μπορείς να δεις την αρχή και το τέλος της πόλης. Εκείνο που γίνεται εμφανές είναι ότι η Πόλη δεν μεγαλώνει πλέον μόνο κατά μήκος αλλά και σε ύψος. Και αυτό γιατί δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ουρανοξύστες έχουν υψωθεί παντού τα τελευταία χρόνια.
Αν ποτέ επισκεφτείτε την Κωνσταντινούπολη πάρτε το καραβάκι για να επισκεφτείτε τη Χάλκη, ένα νησί με ελληνική παρουσία που κάποτε ήταν πολύ πιο έντονη. Στη διαδρομή θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την Κωνσταντινούπολη αλλιώς…

 


 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments