Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια στην πόλη της Λάρισας είναι ο Μύλος του Παππά. Από το 1893 έως το 1983 έκανε το στάρι αλεύρι, στηρίζοντας τη Θεσσαλία σε δύσκολες διατροφικές περιόδους. Το 1983 ο Μύλος σταμάτησε να λειτουργεί και το 1988 το κτίριο αγοράστηκε από τον Δήμο της Λάρισας που μετά από χρόνια το αναστήλωσε και το μετέτρεψε σε έναν καταπληκτικό χώρο πολιτισμού και αναψυχής.
Μεταξύ άλλων στο Μύλο του Παππά, λειτουργεί το εξαιρετικό Μουσείο Σίτου και Αλεύρου που επί της ουσίας διηγείται την ιστορία του κτιρίου αλλά και των κατοίκων του κάμπου της Θεσσαλίας που για αιώνες αγωνίζονταν σκληρά με πρωτόγονα μέσα για να εξασφαλίσουν το στάρι τους, δηλαδή το ψωμάκι της χρονιάς.
Μηχανήματα που στην εποχή τους η κινητήριος δύναμη ήταν ο ατμός, δείχνουν πως γινόταν η επεξεργασία του σιταριού που εκείνα τα χρόνια παρήγαγαν οι αγρότες του κάμπου. Κάποια από αυτά λειτουργούν ακόμη και δείχνουν στους επισκέπτες τον τρόπο με τον οποίο συμμετείχαν στην παραγωγική διαδικασία. Ήταν τα πλέον σύγχρονα στην εποχή του καθώς πριν κυριαρχούσαν οι νερόμυλοι. Όλα αυτά θα τα δείτε στους αυθεντικούς βιομηχανικούς χώρους της εποχής που ζωντανεύουν την ιστορία του σίτου και του αλεύρου. Το κοσκίνισμα, το πλύσιμο, η άλεση του σιταριού και η ομογενοποίηση των αλεύρων, ήταν τα στάδια της επεξεργασίας.
Μια συγκλονιστική έκθεση φωτογραφίας συμπληρώνει την εμπειρία του επισκέπτη. Φιλοξενείται τον δεύτερο όροφο του μουσείου. Ο φωτογράφος Τάκης Τλούπας ακολούθησε τους αγρότες εκείνη την εποχή στα χωράφια τους και αποτύπωσε με ρεαλιστικό τρόπο τον καθημερινό τους αγώνα για επιβίωση σε όλα του τα στάδια. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τα σκληραγωγημένα και ταλαιπωρημένα πρόσωπα θα σας καθηλώσουν.
Στο τέλος της διαδρομής στο μουσείο θα βρεθείτε μπροστά σε ράφια που έχουν όλα αυτά τα προϊόντα που παράγονται από αυτό που παρήγαγε ο Μύλος του Παππά και κάθε μύλος, δηλαδή το αλεύρι. Ζυμαρικά κάθε είδους, ψωμί και όλα αυτά που βλέπουμε σήμερα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Info…
Στη Λάρισα πήγαμε στα πλαίσια του ποδηλατικού συνεδρίου 1st Larissa Cycling Forum “Ποδηλατώντας στο μέλλον” που οργάνωσε ο Δήμος Λάρισας.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments