Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Τριγκιδης Αρχιτέκτων μηχανικός

Σε μια γιορτή στον Όλυμπο υπό την επίδραση αρκετού Νέκταρ, κορόϊδευε ο Απόλλωνας τον Έρωτα ότι δεν είναι καλός Σκοπευτής. Αυτός θέλοντας να πάρει εκδίκηση για την προσβολή που τον έκανε απέναντι στους άλλους Θεούς, εκτόξευσε κρυφά ένα βέλος με χρυσή μύτη σ’ αυτόν και ένα άλλο με μύτη από μολύβι προς τις νύμφες που βρισκόταν παραδίπλα. Αυτό βρήκε στόχο τη Δάφνη, την κόρη του ημίθεου Πηνειού και της Γαίας (Γης).
Χτυπημένος από το βέλος με τη χρυσή μύτη ο Θεός του Φωτός ερωτεύτηκε σφόδρα τη Δάφνη, ενώ εκείνη χτυπημένη από το βέλος με τη μύτη από μολύβι έκανε ακριβώς το αντίθετο, χωρίς να ανταποκρίνεται στον έρωτα αυτό. Κάτω από την συνεχή πίεση του Απόλλωνα, η Δάφνη έφυγε για να κρυφτεί μέσα στο δάσος. Ο Απόλλωνας όμως άρχισε να την κυνηγάει και όταν κόντευε να την φτάσει και να την αγκαλιάσει, η Δάφνη εξαντλημένη ζήτησε τη βοήθεια της μητέρας της. Εκείνη την μεταμφίεσε σε δένδρο, μετατρέποντας τα πόδια της σε ρίζες, το σώμα της σε κορμό, τα χέρια της σε κλαδιά και τα μαλλιά της σε φύλλα. Απογοητευμένος ο Απόλλωνας για να παρηγορηθεί έκοψε τότε ένα κλαδί της, το έπλεξε στεφάνι και το φόρεσε στο κεφάλι του. Έκτοτε η Δάφνη έγινε το ιερό του δένδρο. Βραβείο για τους νικητές των αγωνισμάτων ή μουσικών διαγωνισμών στους Δελφούς ήταν το στεφάνι της Δάφνης και η Πυθία, η ιέρεια του Απόλλωνα, πριν δώσει τον χρησμό στο Μαντείο των Δελφών, μασούσε φύλλα Δάφνης.
Το γλυπτό άγαλμα της φωτογραφίας εμπνευσμένο από τον παραπάνω μύθο, στέκεται στην πλατεία της πόλης Voltera (Βολτέρα), μιας μικρής πολιτείας 10.000 περίπου κατοίκων, παράπλευρα στο Palazzo dei Priori (παλάτι των Ηγουμένων). Η πόλη δεσπόζει σε ένα λόφο ύψους 550 μ. στην κοιλάδα της Cecina, 50 χλμ νότια από την Πίζα. Με το εντυπωσιακό της περιβάλλον θεωρείται σαν μια από τις ομορφότερες πόλεις της περιοχής της Τοσκάνης στην Ιταλία.
Μαρτυρίες από αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές επιρροές των Ετρούσκων από την ελληνιστική περίοδο φανερώνουν την μακρά ιστορία της Voltera. Προήλθε τον 4ο πΧ αιώνα από ένα σύνδεσμο μικρών ετρουσκικών οικισμών. Αυτοί έχτισαν ένα κυκλικό τείχος μήκους 7 χλμ. εκ του οποίου διασώζονται μέχρι σήμερα δύο καστρόπορτες, η Porta all’ Arco και η Porta Fiorentina. Έξω από αυτήν βρίσκονται τα λουτρά και το θέατρο Romano που χτίστηκαν την περίοδο του αυτοκράτορα Αυγούστου.
Στην κεντρική πλατεία, Piazza dei Priori, βρίσκεται το αρχαιότερο διατηρημένο Παλάτι στην Τοσκάνη, το Palazzo dei Priori, χτισμένο με τη γεωμετρική σχέση της χρυσής τομής, παρόμοια όπως και το Δημαρχείο της Φλωρεντίας, το Palazzo Vecchio.
Ήδη από την εποχή των Ετρούσκων η Voltera ήταν γνωστή σαν η πόλη του Αλάβαστρου. Ακόμη και σήμερα η επεξεργασία της ημιδιαφανής, μαλακής πέτρας καθορίζει την παραδοσιακή δεξιοτεχνία. Μερικά καταστήματα και εργαστήρια στην πόλη ανοίγουν τις πόρτες τους για να προβάλουν τα εμπορεύματα τους. Τον Απρίλιο του 2003 άνοιξε στον πύργο Palazzo Minucci-Solaini το μουσείο Ecomuseo dell’ Alabastro, στο οποίο απεικονίζεται η ιστορία και η επεξεργασία του Αλάβαστρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Υποσημείωση: Ετυμολογία της λέξης μύθος.
Μύ – θος = μύ-ηση + θ(ε)ός.
Μύηση = εισαγωγή σε θρησκευτική μυστική λατρεία = μυστικισμός = μυστήριο.
Θεός = οντότητα (ύπαρξη) υπερφυσική, αιτία ύπαρξης και λειτουργίας του σύμπαντος κόσμου.
Η αρχαία ελληνική μυθολογία είναι αφιερωμένη στους βίους και τις πράξεις των Ολυμπίων Θεών.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments