Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Μέχρι το περσινό καλοκαίρι, για να φτάσει κάποιος από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αστυπάλαια ήθελε δυο μέρες δρόμο. Ακόμη και αεροπορικώς έπρεπε να κατέβει από βραδύς στην Αθήνα για να πάρει την άλλη μέρα το πρωινό αεροπλάνο για την Αστυπάλαια.
Γι΄αυτό και τους τουρίστες που έφταναν από την Βόρεια Ελλάδα, οι αστυπαλιώτες χαριτολογώντας τους αποκαλούσαν ήρωες λόγω του χρόνου και της ταλαιπωρίας για να φτάσουν στο νησί.
Ωστόσο αυτό φέτος άλλαξε καθώς οι αεροπορικές πτήσεις συνδυάστηκαν και πλέον από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης μπορείς να φτάσεις στην Αστυπάλαια μέσα σε λιγότερο από τέσσερις ώρες μέσω Αθηνών. Αυτά ανανέωσε το ενδιαφέρον των βορειοελλαδιτών, που σχεδόν έχουν εξαντλήσει τα διαθέσιμα πακέτα για το όμορφο νησί του Αιγαίου, που αν και ανήκει στα Δωδεκάνησα έχει κυκλαδίτικα χαρακτηριστικά.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει την Αστυπάλαια τόσο ελκυστική ώστε ακόμη και ο διεθνής τύπος να ασχολείται τακτικά μαζί της; Είναι κυρίως η αυθεντικότητα αυτού του προορισμού που δεν παραδόθηκε στην άκρατη τουριστική ανάπτυξη και κρατά αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά του. Είναι οι φιλόξενοι άνθρωποι και η υψηλή αισθητική του προορισμού.
Όπως προαναφέραμε αν και διοικητικά η Αστυπάλαια ανήκει στα Δωδεκάνησα αισθητικά είναι Κυκλάδες καθώς στους οικισμούς κυριαρχεί η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με το λευκό και το γαλάζιο. Την έχουν ονομάσει και διαφημίσει ως «η πεταλούδα του Αιγαίου» καθώς το νησί σχηματίζεται από δυο μεγάλους όγκους που ενώνονται με μια στενή λωρίδα γης, κάνοντας την να μοιάζει στο χάρτη σαν πεταλούδα.
Το κέντρο της είναι η Χώρα αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε λόφο και έχει ενωθεί πλέον με τον Πέρα Γυαλό που είναι το επίνειο της. Στα αξιοθέατα της Χώρας είναι το επιβλητικό κάστρο των Κουερίνι με την καταπληκτική θέα στο Αιγαίο (https://omorfataxidia.gr/…/sto-kastro-tis-astypalaias…/), και οι οκτώ παραδοσιακοί ανεμόμυλοι, ο ένας δίπλα στον άλλο που αποτελούν το κέντρο του οικισμού (https://omorfataxidia.gr/…/oi-anemomyloi-tis…/).
Μικρότεροι οικισμοί υπάρχουν διάσπαρτοι στο νησί. Θα σας προτείναμε την Μαλτεζάνα με τις ωραίες παραλίες και τις ταβέρνες της, αλλά και το πρωτόγονο Βαθύ μακριά από τις ευκολίες του πολιτισμού https://omorfataxidia.gr/…/diakopes-sto-protogono…/.
Μικρές και μεγαλύτερες παραλίες υπάρχουν πολλές στο νησί και περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Αν είστε άνθρωποι της δράσης, το νησί προσφέρεται για περιπατητικές και ποδηλατικές περιηγήσεις σε ωραίες διαδρομές, ενώ σημαντικές δραστηριότητες με περιηγήσεις και δράσεις έχουν αναπτυχθεί και στη θάλασσα.
Γαστρονομικά η Αστυπάλαια δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο. Τα κατσικάκια που εκτρέφονται κατά χιλιάδες στην Αστυπάλαια, είναι η ντόπια σπεσιαλιτέ ωστόσο τα θαλασσινά είναι άφθονα. Λέγεται πως σε ταβέρνα της Αστυπάλαιας θα φάτε την καλύτερη αστακομακαρονάδα του Αιγαίου.
Το βράδυ η κοσμική ζωή αναπτύσσεται στη Χώρα. Από το κέντρο της που είναι οι ανεμόμυλοι θα χαθείτε στα πολυδαίδαλα στενά της για ένα παγωτό, για shopping, ποτό ή φαγητό.

Info…
Στην Αστυπάλαια πήγαμε το Μάρτιο, στα πλαίσια αποστολής που οργάνωσε η ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ, μια άτυπη συμμαχία ενενήντα και πλέον τουριστικών γραφείων από τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, καθώς το νησί αποτελεί βασικό προορισμό στα καλοκαιρινά της προγράμματα. Η μετάβαση έγινε με πτήσεις της Sky Express, την αεροπορική εταιρεία που συνδέει το νησί με την Αθήνα.

 

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments