Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
 
Με 45 χιλιόμετρα ακτογραμμής και 26 παραλίες, άλλες οργανωμένες και άλλες παρθένες, ο Δήμος Αγιάς, το παραθαλάσσιο κομμάτι του νομού Λάρισας, συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ωστόσο στην περιοχή ενδιαφέρον δεν παρουσιάζει μόνο η παραλιακή ζώνη αλλά και το εσωτερικό του Δήμου, που σε μεγάλο μέρος του αποτελεί έναν τεράστιο οπωρώνα καθώς μεταξύ άλλων παράγονται τα ονομαστά μήλα, κεράσια και κάστανα της Αγιάς.
Δυο παραδοσιακοί οικισμοί που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για να τους επισκεφτείτε είναι η Αγιά και το Μεταξοχώρι, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους.
Η Αγιά είναι η πρωτεύουσα του φερώνυμου Δήμου και βρίσκεται σε ημιορεινή περιοχή στους νοτιοανατολικούς πρόποδες της Όσσας.
Στη Wikipedia διαβάζουμε: «Η Αγιά έχει σχετικά πρόσφατη ιστορία, αφού φαίνεται ότι ιδρύθηκε κατά τις πρώτες δεκαετίες της κατάκτησης από τους Τούρκους, αλλά μέχρι το τέλος του 17ου αιώνα είχε γρήγορα αναπτυχθεί σε οικονομικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής, κυρίως χάρη στη σηροτροφία και την βαφή κόκκινων νημάτων. Ήδη, στα τέλη του 18ου αιώνα, αναφέρεται ότι είχε 600 σπίτια. Το θέρος του 1767 λεηλατήθηκε από άτακτα αλβανικά στρατεύματα. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1821, κάθε εξέγερση στην πόλη -και σε όλη την τότε Θεσσαλομαγνησία- κατεπνίγη ολοκληρωτικά. Το 1878, έγιναν στην περιοχή της Αγιάς, μικροσυμπλοκές μεταξύ των Τούρκων και των ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων υπό τους Κώστα Χαρίση, Αχιλλέα Ηρακλείδη και Στάμο Καπέλη και, αμέσως μετά, προσαρτήθηκε στο Ελληνικό κράτος, βάσει της Συνθήκης του Βερολίνου».
Το κεφαλοχώρι της περιοχής διαθέτει πολλά ιστορικά αξιοθέατα κυρίως θρησκευτικού χαρακτήρα.
Σε απόσταση ενάμιση χιλιομέτρου βρίσκεται το Μεταξοχώρι, ένας παραδοσιακός οικισμός, πνιγμένος στο πράσινο, γνωστός στα παλιότερα χρόνια για την παραγωγή μεταξιού, κάτι που σήμερα κάποιοι ντόπιοι προσπαθούν να αναβιώσουν. Βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μ. και οι κάτοικοί του φτάνουν τα 1000 άτομα.
Ονομάζεται και χωριό των καλλιτεχνών καθώς εκεί έχουν σπίτι γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες. Κάνοντας τη βόλτα σας στο χωριό θα δείτε παλαιά αρχοντικά και αξιοθέατα κυρίως θρησκευτικού χαρακτήρα. Στην Μονή του Αγ.Ευσταθίου σώζεται τμήμα παλιού υδραγωγείου (8 καμάρες) με το οποίο οι μοναχοί μετέφεραν νερό με πήλινους υδροσωλήνες, από την πηγή «Παπά Αλεβίζη».
 
Info…
Τα δυο χωριά απέχουν από την παραλιακή ζώνη περίπου 15 χιλιόμετρα και από την πόλη της Λάρισας περίπου 35 χιλιόμετρα. Διαθέτουν ότι χρειάζεται ο επισκέπτης για να περάσει ευχάριστα την ώρα του (καφέ και φαγητό και μάλιστα σε εξαιρετική ποιότητα και εξυπηρέτηση).
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments