Κείμενο- φωτογραφίες: Μαίρη Α. Γρηγοριάδου

Καταπράσινα πάρκα, ηρεμία, ελάχιστος κόσμος στους δρόμους. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, αυτή η περιγραφή ανήκει στη Βενετία! Και μάλιστα την άνοιξη σε χρονιά προ κορονοϊού. Γιατί πέρα από τα εκθαμβωτικά και πολυφωτογραφημένα τοπόσημα της, την πλατεία του Αγίου Μάρκου, τις διάσημες γέφυρες, το παλάτι του Δόγη, το κινηματογραφικό Λίντο, το Μουράνο και το Μπουράνο, υπάρχει ένα νησί, μόλις μισή ώρα με τα πόδια από το ιστορικό κέντρο, στο ανατολικό άκρο της Βενετίας, που ανατρέπει απρόσμενα την εικόνα της Βενετσιάνικης λάμψης. Το νησί της Αγίας Ελένης.
Ελάχιστοι το γνωρίζουν ή επιλέγουν να το εξερευνήσουν. Τι ιδιαίτερο έχει το Sant’Elena; Εδώ αναπαύεται, αιώνες τώρα, η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου ή για την ακρίβεια, το σκήνωμα της. Η ευκαιρία να το επισκεφτούμε μας δόθηκε το 2017 όταν το σκήνωμα μεταφέρθηκε από το νησί στην Αθήνα και τέθηκε σε προσκύνημα στο ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω. Είχαμε την τύχη ή την ευλογία, πείτε το όπως θέλετε, να συμμετέχουμε και στις δυο αποστολές: αυτή που μετέφερε το σκήνωμα από την Βενετία στην Αθήνα και αυτή που το επέστρεψε πίσω στο νησί Sant’Elena. Το βαπορέτο με την ολιγομελή συνοδεία και το σκήνωμα ξεκίνησε αμέσως μετά την άφιξη μας στο αεροδρόμιο Marco Polo της Βενετίας, περνώντας δίπλα από πανέμορφα κτίρια βενετικής γοτθικής αρχιτεκτονικής, εκκλησίες, γραφικά ρεστοράν, γέφυρες που ενώνουν μεταξύ τους τα νησιά της λιμνοθάλασσας. Μόλις φτάσαμε, ξαφνιαστήκαμε αντικρίζοντας το πανέμορφο, καταπράσινο πάρκο, από τα ελάχιστα της Βενετίας. Κατευθυνθήκαμε στην ομώνυμη εκκλησία της Αγίας Ελένης. Στη γυάλινη λάρνακα, όπου τοποθετήθηκε ξανά το σκήνωμα, για να συνεχίσει το ταξίδι του στην αιωνιότητα, είναι γραμμένο (και) στα Ελληνικά: ‘ΙΕΡΟΝ ΣΚΗΝΩΜΑ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΤΗΣ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΥ’ (φωτο). Η εκκλησία είναι ανοιχτή για το κοινό.
Τώρα που η ιερή μας αποστολή ολοκληρώθηκε, έχουμε την ευκαιρία να περιπλανηθούμε στο νησί. Ελάχιστοι κυκλοφορούν στους δρόμους. Περνάμε από όμορφα σπίτια με αυλές και λουλούδια, που κατοικούνται από ντόπιους, γέφυρες και πάρκα που προσφέρουν ηρεμία και ευκαιρία για περπάτημα. Δίπλα στην εκκλησία και το ποδοσφαιρικό γήπεδο της ομάδας της Βενετίας.
Εδώ απουσιάζουν τα μαγαζιά με τα δημοφιλή Murano, τις μάσκες και τα υπόλοιπα σουβενίρ. Κυριαρχεί η ομορφιά και γαλήνη του τοπίου. Ξενοδοχεία (πολύ λίγα) υπάρχουν στην περιοχή, αν θέλετε να μείνετε μέσα στη Βενετία, αποφεύγοντας την πολυκοσμία του κέντρου. Απολαυστικός και ο περίπατος κατά μήκος της παραθαλάσσιας διαδρομής Riva degli Schiavoni, που καταλήγει στον Άγιο Μάρκο . Φυσικά υπάρχει και η επιλογή της ολιγόλεπτης διαδρομής με το βαπορέτο από/προς το κέντρο.
Για όποιον ενδιαφέρεται, στη Βενετία βρίσκονται ανεκτίμητα ιερά κειμήλια και λείψανα των 2000 και πλέον χρόνων της χριστιανικής ιστορίας. Η αναζήτηση τους μας αποκάλυψε ταυτόχρονα άγνωστες γωνιές της. Για μας το διπλό ταξίδι στη Βενετία για την Αγία Ελένη ήταν, το δίχως άλλο, ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής..

 

 


 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments