Κείμενο – Φωτογραφίες: Ηλέκτρα Αντωνιάδου

Και ποιος δε γνωρίζει τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Έμιλυ Μπροντέ, το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που περιγράφει τη στοιχειωμένη, ανέλπιδα ερωτική σχέση του Χίθκλιφ και της Κάθριν και διαδραματίζεται μέσα σ’ έναν απομονωμένο πύργο με φόντο το υγρό, μελαγχολικό αγγλικό τοπίο; Ή το έτερο βιβλίο-σταθμό του 19ου αιώνα «Τζέην Έυρ», της αδερφής της Έμιλυ, Σαρλότ Μπροντέ, ένα ψυχογράφημα της προβικτωριανής εποχής, σκιαγραφημένο μέσα από τη ρομαντική ιστορία της ζωής μιας ορφανής νεαρής αγγλίδας;  

Τα δύο κλασικά λογοτεχνικά αναγνώσματα έχουν φέρει πολύ κόσμο στο γραφικό Χάγουορθ, ένα μικρό χωριό στην επαρχία Γιόρκσαηρ της βόρειας Αγγλίας και τόπο κατοικίας των δύο διάσημων αδερφών και συγγραφέων. Εδώ εμπνεύστηκαν και έγραψαν τα συναρπαστικά μυθιστορήματά τους η Σαρλότ και η Έμιλυ Μπροντέ στα μέσα του 19ου αιώνα, τοποθετώντας με την αίγλη του ονόματός τους – το οποίο προφέρεται Μπρόν/τεη και διατηρεί τα διαλυτικά πάνω από το έψιλον (Brontë), κατά την παραδοσιακή αγγλική γραφή – την κουκκίδα αυτή του χάρτη στους ταξιδιωτικούς οδηγούς του κόσμου.

Το Χάγουορθ, που διατηρείται αρχιτεκτονικά αναλλοίωτο κατά τους τελευταίους αιώνες, αποπνέοντας θαυμασμό και νοσταλγία, έχει παραδοσιακά διώροφα σπίτια από πέτρα και ανηφορικούς λιθόστρωτους δρόμους. Στην κεντρική διασταύρωση του χωριού βρίσκεται η εκκλησία, στο στυλ των παλαιών αγγλικών εκκλησιών με σκουρόχρωμη πρόσοψη, παράθυρα γοτθικού ρυθμού και εντυπωσιακό τετράγωνο πύργο – καμπαναριό.

Σε κοντινή απόσταση, οι δύο ιστορικές παμπ του χωριού φέρουν τα ευφάνταστα ονόματα «Ο Μαύρος Ταύρος» και «Τα Όπλα του Γέρου Βασιλιά». Εκτός από αφρώδη αγγλική μπύρα με την εξαιρετικά απαλή υφή, στην πρώτη παμπ διαφημίζεται και εκτίθεται η ξύλινη καρέκλα στην οποία συνήθιζε να κάθεται ο αδερφός της Έμιλυ και της Σαρλότ, Πάτρικ, ο διασημότερος θαμώνας αλλά και δύσκολος χαρακτήρας, όπως έχουν να διηγούνται οι ντόπιοι.

Απέναντι από την εκκλησία στεγάζεται ένα παραδοσιακό σαπωνοποιείο που διαθέτει σαπούνια σε όλα τα σχέδια, χρώματα κι αρώματα, και ακριβώς στη μέση ένας κόκκινος, κλειστός τηλεφωνικός θάλαμος, σήμα κατατεθέν της Βρετανίας.

Ένα στενό πέτρινο δρομάκι οδηγεί στο πάλαι ποτέ πατρικό των αδερφών Μπροντέ και νυν μουσείο. Το σπίτι είναι χτισμένο στην άκρη του χωριού και πίσω από το ιστορικό νεκροταφείο, στο οποίο είναι θαμμένα φιλικά πρόσωπα της οικογένειας Μπροντέ, ενώ τα μέλη της ίδιας της οικογένειας αναπαύονται μέσα στο δάπεδο της εκκλησίας, στον ειδικό χώρο – παρεκκλήσι που έχει πάρει το όνομά τους.

Ανάμεσα από τις ψηλές, μισοκαλυμμένες με βρύα πέτρινες ταφόπλακες του νεκροταφείου που εξάπτουν τη φαντασία, και την εκκλησία, ξεκινάει μακρύ μονοπάτι περίπου 5 χιλιομέτρων, που οδηγεί στον λεγόμενο «Πύργο των Καταιγίδων». Τα ερείπια του πύργου αυτού που έχουν διασωθεί, κατά μία εκδοχή – όχι πάντως την επικρατέστερη – ταυτίζονται με τον πύργο που ενέπνευσε το διάσημο μυθιστόρημα, τα φημισμένα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» (Wuthering Heights).

Το Χάγουορθ είναι διάσημο στους φίλους της λογοτεχνίας σε όλο τον κόσμο και χιλιάδες καταρτισμένοι τουρίστες ταξιδεύουν ως εδώ για να δουν από κοντά τα ερείπια του «Πύργου των Καταιγίδων» και το σπίτι-μουσείο της Σαρλότ και της Έμιλυ Μπροντέ. Μεταξύ τους και αμέτρητοι Ιάπωνες επισκέπτες, κάτι που μαρτυρούν και οι διάσπαρτες πληροφοριακές πινακίδες που οδηγούν στον Πύργο, ειδικά γραμμένες στα ιαπωνικά.

Πείτε τη γνώμη σας

avatar