Κείμενο – φωτογραφίες: Nicolas Economou Photography

Μια από τα πιο τουριστικές περιοχές της Γερμανίας, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, είναι αυτή που ονομάζεται η περιοχή του Μέσου Ρήνου. Ιδιαίτερα στο τμήμα που ο ποταμός Ρήνος, με την φιδίσια διαδρομή του, διαχύσει στο μεγαλύτερο μέρος του το ομώνυμο φαράγγι. Βρίσκεται μεταξύ των πόλεων της Βόννης και του Bingen.
Την αποκαλούν όχι άδικα «ο ρομαντικός Ρήνος» καθώς το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο συμπληρώνουν πάνω από 40 διάσπαρτα κάστρα και φρούρια, χιλιάδες στέμματα αμπελώνων σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του φαραγγιού, γραφικά οινοχώρια και πολυτάραχη ιστορία πολλών αιώνων που ξεκινά από την εποχή του σιδήρου.
Για το λόγο αυτό η περιοχή του Ρομαντικού Ρήνου αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Άλλωστε για πολλούς η περιοχή ήταν άλλοτε το σύνορο και άλλοτε η γέφυρα μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Η ιστορία της κοιλάδας, αντανακλά την ιστορία της Δυτικής Ευρώπης.
Τα διάσπαρτα κάστρα και φρούρια που κάνουν επιβλητικό το τοπίο κατασκευάστηκαν μεταξύ του 12ου και 14ου αιώνα, πριν τα ξεπεράσει η πολεμική τεχνολογία με τα κανόνια. Σήμερα κάποια από αυτά είναι επισκέψιμα και κάποια λειτουργούν ως ξενοδοχεία.
Η οινική ιστορία της εποχής ξεκίνησε από τότε που οι Ρωμαίοι φύτεψαν τους πρώτους αμπελώνες και συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι τις μέρες μας.
Η περιοχή του Ρομαντικού Ρήνου είναι εξαιρετικά οργανωμένη τουριστικά, παρέχοντάς στους επισκέπτες όλες τις ευκολίες. Στους δεκάδες οικισμούς κατά μήκος του Ρήνου υπάρχουν πολλά μικρά και μεγαλύτερα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα που ικανοποιούν κάθε επιθυμία. Υπάρχουν επίσης οργανωμένα κάμπινγκ για τροχόσπιτα και σκηνές.
Η περιοχή είναι διάσπαρτη από οργανωμένες περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές που προσελκύουν χιλιάδες φίλους της άθλησης και της επαφής με την φύση. Μέχρι και οργανωμένες αμμώδης παραλίες υπάρχουν για μπάνιο στον Ρήνο, τον οποίο συνεχώς διασχίζουν ποταμόπλοια, μεταξύ των οποίων πολλά κρουαζιερόπλοια.
Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στην κοιλάδα με όλους τους τρόπους. Με αυτοκίνητο, τρένο, σκάφος, ποδήλατο, ακόμη και με τα πόδια, απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα σε όλη τη διαδρομή. Τα κάστρα στέκονται ψηλά στους λόφους και πολλά από αυτά είναι ανοιχτά για το κοινό. Οι παραποτάμιοι οικισμοί προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για ξεκούραση και εξερεύνηση. Άνθρωποι έρχονται από όλο τον κόσμο για να δουν τον εντυπωσιακό βράχο Loreley, κοντά στην πόλη Sankt Goarshausen, που είναι σύμβολο του ρομαντισμού του Ρήνου και θέμα γνωστών ποιημάτων και τραγουδιών. Στο τέλος της κοιλάδας, η όμορφη πόλη του Koblenz έχει ένα τελεφερίκ που μπορεί να σας μεταφέρει μέχρι το φρούριο Ehrenbreitstein.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments