Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

Με αφορμή την ανάρτησή των Όμορφων Ταξιδιών με τίτλο «Βόρεια Ευρώπη όπως… Μεσόγειος» σχετικά με τις γεμάτες παραλίες σε Βρετανία, Σκανδιναβία, Βαλτική κτλ, θυμηθήκαμε ένα παλαιότερο ταξίδι μας. Ήταν η παραθαλάσσια πόλη Γιούρμαλα (Jurmala) στη Λετονία. Πρόκειται για ένα θέρετρο 55.000 χιλιάδων κατοίκων, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας της χώρας Ρίγα, μεταξύ του Κόλπου της Ρίγας και του ποταμού Lielupe.
Η φήμη της Γιούρμαλα ως ιαματικού προορισμού ξεκίνησε στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα. Αργότερα και όταν η Λετονία αποτελούσε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, η πόλη αυτή ήταν ο αγαπημένος παραθεριστικός και τουριστικός προορισμός για αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος υψηλού επιπέδου, ιδιαίτερα του Λεονίντ Μπρέζνιεφ και του Νικήτα Χρουστσόφ.
Η κορύφωση της ανάπτυξης της ήρθε με τη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Ρίγα-Τουκούμς το 1877 (η οποία εξακολουθεί να περνάει από τη Γιούρμαλα), δίνοντας μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης ως θέρετρο. Η Γιούρμαλα κέρδισε επίσης τη φήμη ως προορισμού υγείας και ευαιξίας. Η θαλασσινή αύρα, το άρωμα πεύκου, οι ιαματικές πηγές και η αμμώδης παραλία ενθάρρυναν τη λειτουργία σανατορίων μέσα στην πόλη.
Σήμερα σε μια τεράστια έκταση μήκους 33 χιλιομέτρων από λευκή άμμο, και ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, σφύζει από κόσμο που απολαμβάνει στιγμές ηλιοθεραπείας, θαλάσσιων δραστηριοτήτων, χαλάρωσης και μπάνιου, όχι όμως σε τόσο γαλανά και κρυστάλλινα νερά από αυτά που γνωρίζουμε εδώ στην Ελλάδα. Η παραλία είναι πεντακάθαρη και εξαιρετικά οργανωμένη. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής επίσης, είναι τα ρομαντικά ξύλινα σπίτια σε στιλ αρτ νουβό. Στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης βρείτε να φάτε ή να πιείτε αλλά και θα ψωνίσετε ρούχα και σουβενίρ, τρόφιμα και άλλα είδη από πλανόδιους μικροπωλητές.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments