Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Στην αρχαιότητα την έλεγαν Ιόππη, όνομα που πήρε από τη μυθική σύζυγο του Κηφέα. Στη συνεχεία έγινε η Γιάφα, το λιμάνι της Παλαιστίνης στην ανατολική Μεσόγειο. Εκείνα τα χρόνια, μια από τις μικρές συνοικίες της ήταν το ασήμαντο τότε Τελ Αβίβ. Ωστόσο αργότερα το Τελ Αβίβ μεγάλωσε και για πολλά χρόνια έγινε η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η Γιάφα περιέπεσε σε μαρασμό.
Η πόλη αποτέλεσε τόπο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων στα 1947-1948 και καταλήφθηκε από τη Χαγκάνα αμέσως πριν από την έναρξη του Αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948, οπότε την εγκατέλειψαν οι Άραβες κάτοικοί της. Μετά τον πόλεμο, Εβραίοι έποικοι εγκαταστάθηκαν στην πόλη. Σήμερα αποτελεί τμήμα του δήμου του Τελ Αβίβ, η επίσημη ονομασία του οποίου είναι Δήμος Τελ Αβίβ – Γιάφο (έτσι ονομάζουν τη Γιάφα οι ισραηλινοί).
Σήμερα μετά από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναπαλαίωσης, η Γιάφα έγινε και πάλι μια ελκυστική περιοχή που προσελκύει καθημερινά χιλιάδες τουρίστες. Τα εγκαταλειμμένα κτίρια ανακαινίστηκαν και μεταμορφώθηκαν σε χώρους τέχνης, σε καφέ, τρέντι εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες, εμπορικά καταστήματα. Ωστόσο στη Γιάφα πηγαίνεις κυρίως για να βιώσεις την vintage ατμόσφαιρα της, την ιδιαίτερη αισθητική, τη διαφορετική εποχή.
Για τους συλλέκτες παλαιών αντικειμένων η Γιάφα είναι ένας παράδεισος. Δεκάδες καταστήματα πωλούν τα πάντα. Σημαντικό και δημοφιλές είναι το παζάρι της πόλης κάτι σαν ένα καθημερινό flea market με έντονο ανατολίτικο χαρακτήρα. Στις ταβέρνες της Γιάφα ως Έλληνες θα νιώσετε πολύ οικία όχι μόνο λόγω της κουζίνας αλλά γιατί είναι πολύ πιθανό να παίζουν ελληνική μουσική, είτε ζωντανά είτε από CD. Γνωστά ελληνικά λαϊκά κομμάτια τραγουδισμένα από ισραηλινούς καλλιτέχνες, σε βαθμό που δύσκολα θα καταλάβετε πως αυτοί που τραγουδούν δεν είναι Έλληνες. Το “βρέχει φωτιά στη στράτα μου” είναι κάτι σαν εθνικός ύμνος. Γιατί αρέσει τόσο πολύ η ελληνική λαϊκή μουσική στους ισραηλινούς; Μια πειστική εξήγηση είναι, επειδή έχει ανατολίτικο ιδίωμα χωρίς ωστόσο να είναι αράβικη. Μια μεγάλη τοιχογραφία του Τσιτσάνη σε ταβέρνα της περιοχής σε συγκλονίζει και σε πείθει για τα παραπάνω.
Αν λοιπόν ταξιδέψετε στο Τελ Αβίβ μην ξεχάσετε τη Γιάφα. Βγείτε στην παράλια της πόλης και έχοντας μπροστά σας τη θάλασσα πάρτε τον πεζόδρομο προς τα αριστερά. Μετά από περπάτημα μισής ώρας κατά μήκος της παραλίας θα φτάσετε στη Γιάφα. Ο ψηλός πύργος με το ρολόι στην κορυφή του, σηματοδοτεί τα σύνορα της πόλης.


 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments