Φωτογραφίες: Omorfa Taxidia και Δήμος Παιονίας

Το πιο διάσημο αξιοθέατο του Νομού Κιλκίς που προσελκύει τους περισσότερους επισκέπτες, δεν έχει να κάνει με την πλούσια ιστορία του αλλά με την απίστευτη φύση του. Πρόκειται για την περιβόητη Γαλάζια Λίμνη που παλαιότερα οι ντόπιοι την αποκαλούσαν Λίμνη του Σκρα ή Σμαραγδένια Λίμνη. Στο μεταξύ προέκυψε η γνωστή κινηματογραφική ταινία του Χόλυγουντ και επικράτησε το όνομα Γαλάζια Λίμνη. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την αποθέωσαν…
Βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Πάικο, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων και σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το ιστορικό χωριό Σκρα.
Ένα δίκτυο από μικρά ποταμάκια σχηματίζουν τους εντυπωσιακούς καταρράκτες που καταλήγουν στην μικρή λίμνη, που γεωλογικά φαινόμενα της δίνουν ένα γαλάζιο χρώμα.
Ωστόσο ολόκληρη η περιοχή είναι απαράμιλλης ομορφιάς, καθώς κυριαρχεί η έντονη βλάστηση του Πάικου, το υγρό στοιχείο και τα απίστευτα χρώματα, διαφορετικά κάθε εποχή.
Η επισκεψιμότητα της Γαλάζιας Λίμνης είναι πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες, καθώς έχουν καταμετρηθεί μέχρι και 700 άτομα να την επισκέπτονται καθημερνά.
Ωστόσο τα ωραία τελειώνουν εδώ καθώς όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές φυσικού κάλους της χώρας μας, λείπει η φροντίδα. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη μας είδαμε πολλά σκουπίδια, σπασμένες τις ξύλινες βοηθητικές κατασκευές και γενικότερα μια εικόνα εγκατάλειψης.
Είναι απολύτως βέβαιο πως η Γαλάζια Λίμνη έχει ανάγκη από φροντίδα για να συνεχίσει να είναι γαλάζια και η περιοχή όμορφη.
Ο τοπικός Δήμος Παιονίας προσπαθεί, αλλά έχει και τον υπόλοιπο μισό νομό του Κιλκίς να φροντίσει. Οι δυνατότητες του είναι περιορισμένες. Το δασαρχείο μάλλον αδιαφορεί. Κάποιοι επισκέπτες μπορεί να μαγεύονται από το τοπίο αλλά το έχουν γεμίσει με τα σκουπίδια τους.
Σε μια άλλη χώρα, η περιοχή θα ήταν περιφραγμένη και θα υπήρχε ένα συμβολικό εισιτήριο, αναψυκτήριο και κατάστημα αναμνηστικών ειδών. Όλα αυτά θα έδιναν τα απαραίτητα έσοδα ώστε να υπάρχει η ανάλογη φροντίδα και φύλαξη. Στη χώρα μας η γραφειοκρατία δεν κάνει τέτοιες χάρες. Προτιμά περιοχές ιδιαίτερου κάλους και ιστορίας να καταστρέφονται, παρά να αξιοποιούνται.
Παρ’ όλα αυτά αξίζει να την επισκεφτείτε ιδιαίτερα αυτή την εποχή που τα χρώματα της είναι έντονα και μαγευτικά.
Ωστόσο προσοχή. Από το πάρκινγκ που θα αφήσετε το αυτοκίνητο σας, κατεβαίνεις σχετικά εύκολα τον διάδρομο με τα δεκάδες ακανόνιστα σκαλοπάτια για να φτάσεις στην περιοχή της Γαλάζιας Λίμνης. Δύσκολα όμως τα ανεβαίνεις. Γι΄αυτό, αν η φυσική σας κατάσταση έχει τα θέματά της (παραπανήσια κιλά, κάπνισμα κλπ) μην το επιχειρήσετε, γιατί θα δυσκολευτείτε πάρα πολύ να ανεβείτε την απότομη ανηφόρα που οδηγεί στο πάρκινγκ.

Info…

Η Γαλάζια λίμνη απέχει από τη Θεσσαλονίκη περίπου 90 χιλιόμετρα και καλό είναι να την συνδυάσετε με άλλα αξιοθέατα της περιοχής (Αξιούπολη, Γουμένισσα, αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού κλπ). Στα τέσσερα χιλιόμετρα είναι το χωριό του Σκρα όπου στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο έγινε μια από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού. Στο ίδιο χωριό υπάρχουν και εξαιρετικές ταβέρνες για τα περαιτέρω…
Στην Γαλάζια Λίμνη πήγαμε στα πλαίσια πρόσκλησης από το δραστήριο τμήμα τουρισμού του Δήμου Παιονίας, το οποίο ευχαριστούμε καθώς τολμά και καλεί και γκρινιάρηδες δημοσιογράφους…

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments