Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Καθώς η πανδημία περιορίζει την ζωή μας, αναζητούμε λίγη ανακούφιση σ΄αυτά που αγαπάμε. Και από αυτά που αγαπάμε περισσότερο είναι τα ταξίδια, η περιπλάνηση, η αναζήτηση του άγνωστου. Ξαναθυμόμαστε αυτά που κάναμε, ονειρευόμαστε τα επόμενα που ποιος ξέρει αν και πότε θα ανοίξει ο δρόμος…
Τελευταίο ταξίδι στο εξωτερικό, πριν μας βρει το δεύτερο lockdown, ήταν στο Φράιμπουργκ, την πιο ηλιόλουστη πόλη της Γερμανίας. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο της πλεονέκτημα που προβάλει η πόλη, γι΄αυτό και έχει ως μασκότ έναν ήλιο.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια απέκτησε ένα ακόμη πλεονέκτημα. Είναι η πιο πράσινη πόλη της Γερμανίας. Όχι γιατί έχει πολύ πράσινο (σχεδόν όλες οι γερμανικές πόλεις έχουν πολύ πράσινο) αλλά λόγω των πράσινων πρακτικών που εφαρμόζει στην καθημερινότητα της (μετακινήσεις, ενέργεια, διαχείριση απορριμμάτων κλπ) που έχουν μειώσει δραστικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Μάλιστα για τους επισκέπτες έχουν δημιουργηθεί τρεις διαδρομές, που δείχνουν τι είναι αυτό που τη χαρακτηρίζει ως την πιο πράσινη πόλη.
Τρίτο της πλεονέκτημα είναι το υψηλό επίπεδο καθημερινού πολιτισμού και διαβίωσης και τέταρτο το πανεπιστήμιο της, ένα από τα παλαιότερα της Γερμανίας. Μαζί με όλα τα εκπαιδευτικά της ιδρύματα προσελκύει χιλιάδες φοιτητές απ‘ όλο τον κόσμο (και την Ελλάδα) και εισπράττει τη ζωντάνια τους και τη διάθεση τους για έντονη ζωή.
Σε μια από τις Πανεπιστημιακές κλινικές του Φράιμπουργκ, πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 1957 ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης χτυπημένος από την επάρατο.
Το Φράιμπουργκ βρίσκεται στην άκρη της Γερμανίας, αλλά… στο κέντρο της Ευρώπης, όπως με περηφάνια υποστηρίζουν οι κάτοικοι της. Συγκεκριμένα βρίσκεται στην νοτιοδυτική Γερμανία πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελβετία και την Γαλλία. Γι΄αυτό και ένα από τα σλόγκαν της πόλης για την τουριστική της προώθηση είναι «ένας προορισμός τρεις χώρες»
Έτσι ο επισκέπτης του Φράιμπουργκ, μπορεί εύκολα να εκδράμει στην Βασιλεία (Ελβετία) και την Αλσατία (Γαλλία) με τις περίφημες οινικές διαδρομές, το διάσημο για την παραμυθένια ομορφιά του Κολμάρ, το Στρασβούργο κλπ.
Και γιατί να προτιμήσεις το Φράιμπουργκ για να εκδράμεις στην Αλσατία ή την Βασιλεία; Γιατί πέρα από τα δικά του τουριστικά πλεονεκτήματα είναι σχετικά οικονομικό σε διαμονή, διατροφή, διασκέδαση και shopping. Για το λόγο αυτό πλημμυρίζει τα σαββατοκύριακα από Ελβετούς και Γάλλους για τα ψώνια της εβδομάδος. Εκτός όλων αυτών, αποτελεί την πύλη για τον Μέλανα Δρυμό, το διάσημο Μαύρο Δάσος όπως ο αποκαλούν οι ντόπιοι.
Το Φράιμπουργκ, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “οχυρωμένη πόλη ελεύθερων ανθρώπων”, έχει περίπου 250 χιλιάδες κατοίκους και ιστορία 900 ετών, που ήταν να τη γιορτάσει φέτος αλλά η πανδημία χάλασε τα σχέδια. Έτσι ευελπιστεί να γιορτάσει του χρόνου τα 900+1 χρόνια της ιστορίας του. Κατά τη διάρκεια των 900 αυτών ετών χύθηκε πολύ αίμα. Πολλές φορές αποδεκατίστηκε ο πληθυσμός της πόλης από πολέμους, αρρώστιες, θρησκευτικούς φανατισμούς και αλληλοσπαραγμούς, αλλά βρήκε το κουράγιο αν ξανασταθεί στα πόδια του.
Το τουριστικό ενδιαφέρον της πόλης επικεντρώνεται κυρίως στο ιστορικό κέντρο το οποίο είχε καταστραφεί κατά 80% από βομβαρδισμό στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά αμέσως μετά ξαναχτίστηκε έτσι όπως ήταν αρχικά.
Αποτελείται κυρίως από χαμηλά κτήρια, πολλά μεσαιωνικά, που το κάθε ένα έχει τη δική του μεγάλη ιστορία. Το κέντρο, με ένα ευρύ δίκτυο πεζοδρόμων, χωρίζεται από τον την Κάιζερ Λούντβιχ στράσε δηλαδή τον κεντρικό πεζόδρομο με τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Οι πεντακάθαροι πεζόδρομοι και οι γραφικές πλατείες, είναι γεμάτες από καφέ, μπυραρίες, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και χώρους τέχνης. Μια βόλτα ανάμεσα σ΄αυτά και υπό αυτές τις συνθήκες είναι μια πραγματική απόλαυση.

Το εμβληματικό αξιοθέατο της πόλης είναι ο μεγάλος καθεδρικός ναός Münster, γοτθικού ρυθμού, κατασκευασμένος από κόκκινο ψαμμίτη. Χτίστηκε μεταξύ 1200 και 1530 και το πανύψηλο κωδωνοστάσιο του είναι ορατό από όλη την πόλη. Περιβάλλεται από την ομώνυμη μεγαλύτερη πλατεία του Φράιμπουργκ, στην οποία κάθε μέρα εκτός Κυριακής πραγματοποιείται λαϊκή αγορά.
Δυο εντυπωσιακές πύλες με τους πύργους τους, διασώθηκαν από την κάποτε περιτοιχισμένη πόλη και σήμερα αποτελούν αξιοθέατα της.
Ένα τελεφερίκ συνδέει το κέντρο της πόλης με το λόφο Schlossberg από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει την πανοραμική θέα της πόλης και την ευρύτερη περιοχή.
Ολοκληρώνοντας, το Φράιμπουργκ είναι μια μικρή ήσυχη πόλη με υψηλή αισθητική και εξαιρετικές συνθήκες καθημερινού πολιτισμού. Είναι ιδιαιτέρα ξεκούραστη για τον τουρίστα καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές και κινείσαι με τα πόδια στο ιστορικό της κέντρο. Σε σχέση με άλλες γερμανικές πόλεις είναι πιο ζωηρή σε ότι αφορά τη νυχτερινή της ζωή, χάρη στους χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της.
Αποτελεί βάση για εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως το Μέλανα Δρυμό, την Αλσατία και τη γειτονική Γαλλία. Αποτελεί επίσης κορυφαίο προορισμού οινοτουρισμού, καθώς βρίσκεται στο κέντρο του μεγαλύτερου αμπελώνα της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Info…

Για να φτάσετε στο Φράιμπουργκ θα πρέπει να πάτε πρώτα στην Ελβετία καθώς το πιο βολικό αεροδρόμιο (στα 60 χιλιόμετρα) είναι της Βασιλείας. Άλλα αεροδρόμια που βολεύουν είναι του Στρασβούργου, της Φρανκφούρτης και της Στουτγάρδης στις δυο ώρες απόσταση.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments