Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Καθώς δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε για τους γνωστούς λόγους, κάνουμε flashback σε παλιότερα ταξίδια μας, αναμένοντας τη μέρα που θα τα επαναλάβουμε και πάλι. Σήμερα ταξιδεύουμε στη Βαλένθια για να επισκεφτούμε την Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών.
Στην ανάπτυξη και τον τουρισμό τα αυγά δεν βάφονται με τον τρόπο που περιγράφει η γνωστή ελληνική παροιμία. Γίνονται με σχέδιο, με όραμα και με έργα που βλέπουν μπροστά. Στην 3η μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, τη Βαλένθια, εδώ και κάποια χρόνια δημιουργήθηκε η Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών που επανατοποθέτησε την πόλη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Πρόκειται για μια πολιτεία που έρχεται από το μέλλον. Τη σχεδίασε ο διάσημος και στην Ελλάδα Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα με τον Φελίξ Καντελά. Πρόκειται για ένα συγκρότημα φουτουριστικών κτιρίων που όταν το βλέπεις νομίζεις πως ξαφνικά βρέθηκες σε άλλο πλανήτη.
Η Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών κατασκευάστηκε στις εκβολές του ποταμού Τούρια, ο οποίος το 1957 μετά από μεγάλες πλημμύρες που έδωσε, εκτράπηκε εκτός πόλης. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1996 και τα εγκαίνια έγιναν στις 16 Απριλίου 1998, με την έναρξη λειτουργίας του L’Hemisferic, ένα πλανητάριο το οποίο μεταξύ άλλων προβάλει υπερθέαμα τεσσάρων διαστάσεων (4D) με λέιζερ και ότι άλλο έχει να δείξει η τεχνολογία.
Το τελευταίο κομμάτι της Πόλης των Τεχνών και των Επιστημών παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2005, ανήμερα της εορτής της πόλης.
Η Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών περιλαμβάνει χώρους τέχνης και αναψυχής, ανάμεσα στους οποίους όπερα, μουσεία, πλανητάριο, ενυδρείο (το μεγαλύτερο της Ευρώπης), δελφινάριο, κέντρο θεατρικών και άλλων καλλιτεχνικών παραστάσεων, κλειστή πλατεία συναυλιών και αθλητικών εκδηλώσεων, μια εντυπωσιακή γέφυρα που ενώνει την νότια πλευρά της πόλης με τη οδό Μινόρκα κ.α. Καθώς τα κτίρια αντικατοπτρίζονται σε τεχνητές λίμνες που τα περιβάλλουν δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση.
Μένει να κατασκευαστούν οι Πύργοι της Βαλένθια, δηλαδή τρεις ουρανοξύστες ωστόσο η κατασκευή τους θεωρείται αμφίβολη λόγω του τεράστιου κόστους. Η ιδέα της κατασκευής ενός τόσο μεγάλου και πολυδάπανου έργου αποτέλεσε πεδίο σφοδρής σύγκρουσης ανάμεσα στο τοπικό πολίτικο σύστημα. Ωστόσο ευτυχώς για την πόλη, τα εμπόδια και οι αντιρρήσεις ξεπεράστηκαν και η Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών αποτελεί σήμερα πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών αλλά και ντόπιων που βλέπουν με καμάρι ένα τόσο σπουδαίο έργο στην πόλη τους.
Οι τουρίστες μπορούν να περιηγηθούν ανάμεσα στα φουτουριστικά κτίρια, και να παρακολουθήσουν παραστάσεις, συναυλίες, και άλλα θεάματα. Ανάλογη ανάπτυξη έχει και η γύρω περιοχή με ωραίες πολυτελείς οικοδομές να περικυκλώνουν την Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών, δημιουργώντας μια από τις ωραιότερες περιοχές της Βαλένθια, εκεί που κάποτε υπήρχε η εγκατάλειψη.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments