Κείμενο- φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
Αν και δεν ανήκει στην πρώτη σειρά των τουριστών πόλεων της Γερμανίας, εν τούτοις παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για το Έσσεν (γερμ. Essen) που με πληθυσμό περίπου 600 χιλιάδων κατοίκων είναι η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Η πόλη του Έσσεν χτίστηκε γύρω από μια μονή Βενεδικτίνων τον 9ο αιώνα. Παρέμεινε μια σχετικά μικρή πόλη, ωστόσο η μοίρα της άλλαξε όταν το 1811 ίδρυσε εκεί το πρώτο εργοστάσιο του ο Φρίντριχ Κρουπ. Έτσι ξεκίνησε η αλματώδης οικονομική ανάπτυξη της πόλης που την εποχή εκείνη ονομάστηκε γερμανική «πρωτεύουσα του άνθρακα».
Αν και η μεταλλευτική δραστηριότητα σταδιακά ατόνησε, σήμερα εδρεύουν στη πόλη μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας, ανάμεσα στις οποίες και η Hochtief που μεταξύ άλλων κατασκεύασε το αεροδρόμιο Αθηνών.
Για το λόγο αυτό φιλοξενεί κοντά στις εκατό χιλιάδες μετανάστες η πλειοψηφία από την Τουρκία και τις αραβικές χώρες καθώς και τρεις χιλιάδες Έλληνες.
Η ιστορία της είναι πλούσια και γεμάτη από δύσκολες περιόδους και τραγικά γεγονότα. Τα περισσότερα στην διάρκεια του Τριακονταετή πολέμου και του Δεύτερου παγκοσμίου πολέμου όταν καταστράφηκε το 75% της πόλης από βομβαρδισμούς των συμμάχων καθώς αποτελούσε μεγάλο κέντρο κατασκευής όπλων του γερμανικού στρατού.
Ωστόσο όλα αυτά πέρασαν και σήμερα το Έσσεν είναι μια σύγχρονη όμορφη πράσινη και ήσυχη πόλη, γεμάτη αξιοθέατα. Το 2017 ανακηρύχθηκε Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για τις πρακτικές της στην προστασία του περιβάλλοντος, την πράσινη ανάπτυξη και την βιωσιμότητα.
Στην πόλη φτάνεις συνήθως με τρένο. Μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό ξεκινά το δίκτυο πεζοδρόμων του κέντρου της πόλης όπου βρίσκεται η αγορά αλλά και σημαντικά αξιοθέατα που διηγούνται την πολυτάραχη ιστορία της πόλης. Μπορείς να την περπατήσεις εύκολα, ενώ στο διάβα σου συναντάς πάρκα και πλατείες με υπαίθρια έργα τέχνης, ιστορικά κτίρια και εκκλησίες.
Το βιομηχανικό συγκρότημα και ανθρακωρυχείο Zollverein είναι το πιο διάσημο ορόσημο της πόλης. Για δεκαετίες, το ανθρακωρυχείο, που έκλεισε το 1986 και το εργοστάσιο που έκλεισε το 1993, κατατάσσονταν μεταξύ των μεγαλύτερων του είδους τους στην Ευρώπη. Η UNESCO το είχε ανακηρύξει Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2001.
Ο καθεδρικός ναός Essener Dom στο κέντρο της πόλης που κατασκευάστηκε τον 9ο αιώνα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. (θα αναφερθούμε ξεχωριστά σε άλλη ανάρτηση).
Το ίδιο και η εντυπωσιακή συναγωγή που άνοιξε το 1913, και αποτελούσε τον βασικό τόπο συνάντησης της προπολεμικής εβραϊκής κοινότητας του Έσσεν. Η συναγωγή λεηλατήθηκε εσωτερικά την τραγική Νύχτα των Κρυστάλλων (πογκρόμ στη Γερμανία και στην Αυστρία κατά των εβραίων τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938), ωστόσο εξωτερικά έμεινε άθιχτη. Μετά τον πόλεμο αγοράστηκε από τον τοπικό Δήμο, και χρησιμοποιήθηκε ως εκθεσιακός χώρος ενώ αργότερα αφιερώθηκε εκ νέου ως κέντρο πολιτιστικών συναντήσεων και σπίτι του εβραϊκού πολιτισμού.
Η Villa Hügel με τα 269 δωμάτια χτίστηκε το 1873 από τον μεγιστάνα Alfred Krupp. Σήμερα είναι η έδρα του ομώνυμου ιδρύματος (κύριος μέτοχος της Thyssen-Krupp).
Ενδιαφέροντα μουσεία, γραφικές γειτονιές, ιστορικά αξιοθέατα και παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις συμπληρώνουν το παζλ των αξιοθέατων του Έσσεν που κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει στο ταξιδιωτικό σας πρόγραμμα μαζί με άλλες κοντινές πόλεις όπως το Βούπερταλ, το Ντούισμπουγκ και το Μπόχουμ.
ΣΣ: Η επίσκεψη στο Έσσεν και η φωτογράφιση έγινε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.